Με το μπαλέτο του Ρενάτο Τζανέλλα και τη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου «Ταξίδι στην αιωνιότητα», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στις 7, 8, 11, 13 Οκτωβρίου, η Εθνική Λυρική Σκηνή, ξεκινάει το καλλιτεχνικό πρόγραμμά της. Η ποιητική μουσική της Καραΐνδρου, που έντυσε τις διάσημες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, δίνει αφορμή για ένα ονειρικό ταξίδι σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα. Με σύμμαχο τα κοστούμια και σκηνικά της Κατερίνας Αγγελοπούλου, η κίνηση των χορευτών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στην μνήμη τις εικόνες και τους συμβολισμούς του οικουμενικού σινεμά του Αγγελόπουλου.

Στη συνέχεια, στις 10 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Ολύμπια, η ΕΛΣ τιμά τα 90χρονα του Μίκη Θεοδωράκη με μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο σπουδαίο συμφωνικό και οπερατικό έργο του, υπό τη διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη. Οι σολίστ Τζούλια Σουγλάκου, Ελένη Δάβου, Γιάννης Χριστόπουλος, Πέτρος Μαγουλάς θα αποδώσουν αποσπάσματα από την 1η, την 3η και την 7η (Εαρινή) Συμφωνία, τις όπερες Αντιγόνη, Μήδεια, Ηλέκτρα, το ορατόριο Canto General και το Μπαλέτο Ζορμπάς.

Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-16, θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου, στο θέατρο Ολύμπια με το παραμυθένιο αριστούργημα του Μότσαρτ, «Ο μαγικός αυλός», σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου, Μιχάλη Οικονόμου και σκηνοθεσία Αρνώ Μπερνάρ. Ο Μαγικός αυλός είναι η τελευταία από τις δεκαεπτά όπερες που έγραψε ο Μότσαρτ, ενώ λίγο πριν τον θάνατο του κατάφερε να τη διευθύνει στην πρεμιέρα που δόθηκε στην Βιέννη στις 30 Σεπτεμβρίου 1791. Η αδελφοσύνη, η ελευθερία, η αγάπη, η νίκη του καλού, η αναζήτηση της αρετής, το μεγαλείο της σιωπής και η επικράτηση της αλήθειας είναι οι αξίες που περιγράφει η μεγαλειώδης όπερα. Η παράσταση θα παρουσιαστεί και στις 24, 25, 30, 31 Οκτωβρίου και 1, 4, 8 Νοεμβρίου. Στους βασικούς ρόλους συναντάμε τους καταξιωμένους μονωδούς της ΕΛΣ Αντώνη Κορωναίο, Μαρία Μητσοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη, Χάρη Ανδριανό, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Δημήτρη Κασιούμη, Τζούλια Σουγλάκου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Αγγελική Καθαρίου, Βασίλη Καβάγια, Μίνα Πολυχρόνου, Αρκάδιο Ρακόπουλο, Κάτια Πάσχου, Πέτρο Μαγουλά, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, Λυδία Αγγελοπούλου κ.α.