Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας μπορεί να μην αρέσουν σε όλους, όμως ορισμένες από αυτές αποτελούν εξαιρετικά δείγματα… της αστείρευτης φαντασίας σκηνοθετών, σεναριογράφων, σκηνογράφων, εκείνων που επιμελούνται τα κοστούμια κ.ά.

Πολλές από αυτές, όπως και άλλα είδη κινηματογράφου, έχουν βασιστεί σε βιβλία τα οποία κατάφεραν να «μαγέψουν» τους αναγνώστες τους.

Δείτε παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως τα συγκέντρωσε η Helen Earnshaw για την ιστοσελίδα femalefirst.co.uk:

1. Under The Skin

Η ταινία «Under The Skin» είναι η τελευταία ταινία επιστημονικής φαντασίας, που πήρε το δρόμο από τα ράφια των βιβλιοπωλείων μέχρι τη… μεγάλη οθόνη.

Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Michel Faber, το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 2000.

Πρωταγωνιστεί η Scarlett Johansson, υποδυόμενη τη Laura, μια εξωγήινη με απαράμιλλη σεξουαλικότητα. Θεωρείται ως μία από τις πολυαναμενόμενες ταινίες της σεζόν, με τη Johansson να δοκιμάζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις της σε τέτοιο ρόλο.

2. 2001: A Space Odyssey

Η ταινία «2001: A Space Odyssey» είχε κυκλοφορήσει το 1968 και παραμένει μία από τις καλύτερες του είδους της, υπό τη σκηνοθετική ματιά του Stanley Kubrick.

Βασίζεται σε μια μικρή ιστορία με τίτλο «The Sentinel by Arthur C. Clarke».

Ο Clarke και ο Kubrick τη μετέφεραν στη μεγάλη οθόνη, δημιουργώντας ένα κινηματογραφικό αριστούργημα, που εξερευνά τις σχέσεις της ανθρωπότητας με την τεχνολογία, τη βία και τη σεξουαλικότητα.

3. Jurassic Park

Η ταινία «Jurassic Park» γιόρτασε την περασμένη χρονιά τα 20α της γενέθλια. Παραμένει μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών.

Βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Michael Crichton, ο οποίος συνεργάστηκε με τον David Koepp για να κάνουν την ιστορία… κινηματογραφικό σενάριο.

Κυκλοφόρησε το 1993 και έκανε τεράστια επιτυχία.

Τη σκηνοθέτησε ο Steven Spielberg, ο οποίος χρησιμοποίησε πρωτοποριακά για την εποχή εφέ, «ζωντανεύοντας» μπροστά στα μάτια των θεατών πλάσματα που είχαν εξαφανιστεί από προσώπου Γης πολλά δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

4. Blade Runner

Στο άκουσμα του ονόματος του Ridley Scott, στο μυαλό των σινεφίλ έρχεται αμέσως μία ταινία: «Blade Runner».

Η ταινία είχε βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1982. Βασιζόταν στο μυθιστόρημα του 1968 «Do Androids Dream of Electric Sheep?» του Philip K. Dick, ένα από τα πολλά του ίδιου συγγραφέα που μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη τα επόμενα χρόνια.

Παρά τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην ταινία και το βιβλίο, είναι μία από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που δύσκολα ξεχνά κανείς.

5. 1984

Το διάσημο έργο «1984» του George Orwell μετέφερε στον κινηματογράφο ο Michael Radford, ο οποίος το μετέτρεψε σε σενάριο για τη μεγάλη οθόνη.

Η ταινία ακολουθεί τη ζωή του Winston Smith (τον υποδύεται ο John Hurt) στην Ωκεανία, μια χώρα που διοικείται από μια ολοκληρωτική κυβέρνηση. Συμμετείχαν επίσης οι Richard Burton και Suzanna Hamilton.

Η ταινία απέσπασε το βραβείο της καλύτερης βρετανικής ταινίας της χρονιάς στα Evening Standard British Film Awards και παραμένει μία από τις καλύτερες μεταφορές του αριστουργήματος του Orwell στον κινηματογράφο.

6. The Hunger Games

Η τριλογία της Suzanne Collins «The Hunger Games» μεταφέρθηκε σχετικά πρόσφατα στη μεγάλη οθόνη, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε ένα δυστοπικό μέλλον στο έθνος της Πάνεμ, όπου 12 αγόρια και 12 κορίτσια ηλικίας 12 έως 18 ετών πρέπει να συμμετάσχουν στους «Αγώνες Πείνας» – ένα τηλεοπτικό ετήσιο γεγονός στο οποίο οι συμμετέχοντες είναι αναγκασμένοι να αγωνιστούν μέχρι θανάτου μέχρι να υπάρξει ένας εναπομείναντας νικητής.

Τη σκηνοθέτησε ο Gary Ross ενώ η Jennifer Lawrence είχε τον κεντρικό ρόλο, υποδυόμενη την Katniss Everdeen.