H προσπάθεια του Netflix για κατευνασμό του παραδοσιακού συστήματος του Χόλιγουντ αναφορικά με τη νέα ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε δεν πήγε ως όφειλε.

Η εταιρία προτίθεται τώρα να προβάλει την ταινία σε μία αίθουσα του Μπρόντγουεϊ, θεατρική αίθουσα, μετά το «όχι» των μεγάλων αιθουσαρχών στο κανάλι, το οποίο σκόπευε να παίξει το φιλμ στους κινηματογράφους για μόλις 3 βδομάδες, μέχρι το λανσάρισμά του στην πλατφόρμα δηλαδή στις 27 Νοεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το Deadline, η ταινία του Σκορσέζε θα παιχτεί σε μια ιστορική αίθουσα της Νέας Υόρκης (Belasco Theatre) ως η πρώτη ποτέ ταινία που θα προβληθεί στην 112 ετών ιστορία του θεάτρου. Από 1η Νοεμβρίου – 1η Δεκεμβρίου. Το Netflix θα πρέπει να εγκαταστήσει εξοπλισμό προβολής της ταινίας.

Ο Σκορσέζε επαίνεσε την κίνηση, μην έχοντας προφανώς άλλη επιλογή. Και παρά τις επιθυμίες του για μαζική κυκλοφορία της ταινίας του στις μεγάλες αλυσίδες κινηματογράφων. Το Netflix προσπαθεί να κλείσει συμφωνίες με μεμονωμένες αίθουσες και μικρές ανεξάρτητες αλυσίδες σινεμά ώστε να βγει ο «Ιρλανδός» στις αίθουσες, έστω και σε περιορισμένη κυκλοφορία.

Η προβολή του στη σκοτεινή αίθουσα είναι υποχρεωτική αν θέλει κάποια υποψηφιότητα για Όσκαρ, γι’ αυτό τόσο το κανάλι όσο και ο δημιουργός είναι ανάστατοι. Το παραδοσιακό σύστημα διανομής μιας ταινίας περιλαμβάνει αποκλειστικά δικαιώματα προβολής για τουλάχιστον 90 μέρες.

Μόνο που το ίδιο σύστημα θεωρεί το Netflix εχθρό, καθώς κατεβάζει τις ταινίες του νωρίτερα στο streaming και χάνουν εισιτήρια. Όσο για το Netflix, αυτό χάνει σκηνοθέτες και παραγωγούς, καθώς με αυτή την πολιτική του δεν είναι σύμφωνοι όλοι. Όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και οι φαρμακερές δηλώσεις του!

Το μόνο κρίμα; Πως ο «Ιρλανδός» είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο αναμενόμενες παραγωγές του Netflix και θα περάσει πιθανότατα στα ψιλά των κινηματογράφων.