Όταν ο Καμ Μπρέιντι (Γουίλ Φέρελ), για πολλά χρόνια μέλος του Κογκρέσου διαπράττει μια μεγάλη δημόσια γκάφα πριν τις επερχόμενες εκλογές, ένα ζευγάρι αδίστακτων συμβούλων βάζει απέναντί του έναν αντίπαλο υποψήφιο, ο οποίος διεκδικεί και αυτός την προτίμηση του εκλογικού σώματος στην Βόρεια Καρολίνα. Ο άνθρωπος τους: ο αφελής Μάρτι Χάγκινς (Ζακ Γαλιφιανάκης), διευθυντής του τοπικού γραφείου τουρισμού.

Στην αρχή, ο Μάρτι φαίνεται να είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή, αλλά, με τη βοήθεια της υποστήριξης των νέων χορηγών του και του αδίστακτου υπεύθυνου της προεκλογικής του καμπάνιας, γρήγορα μετατρέπεται σε έναν ικανό υποψήφιο που θέτει σε αμφιβολία τη φαινομενικά σίγουρη εκλογή του χαρισματικό Καμ.

Καθώς η ημέρα των εκλογών πλησιάζει και οι δύο αντίπαλοι βρίσκονται πολύ κοντά στις δημοσκοπήσεις, οι λεκτικές ύβρεις κλιμακώνονται σε τραυματισμούς, και η μοναδική έγνοια τους είναι πως θα εξαφανίσουν από προσώπου γης ο ένας τον άλλο. Η ταινία «ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ» είναι μία κωμωδία λασπολογίας και πισώπλατων μαχαιρωμάτων από τον σκηνοθέτη του “Meet the Parents”, Τζέι Ρόουτς, ο οποίος προσπαθεί να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το πολιτικό τσίρκο των καιρών μας, πηγαίνοντάς το ένα βήμα παραπέρα… διότι, ακόμα και αν είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι η ηθική των προεκλογικών εκστρατειών έχει πιάσει πάτο … η ταινία αυτή έρχεται για να αποδείξει πως υπάρχει περιθώριο και για χειρότερα!

Στα παρασκήνια

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σκηνοθέτης της ταινίας Τζέι Ρόουτς καταπιάνεται με τα «μελανά» σημεία του πολιτικού συστήματος. Στις επιτυχημένες σειρές του HBO «Recount» και «Game Change» είχε ασχοληθεί με το θέμα, μέσα από μία πιο σοβαρή σκοπιά. Ωστόσο, θεωρεί ότι και το χιούμορ είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προσεγγίζεις ένα θέμα.

Οι παραγωγοί πίστευαν από την αρχή ότι η ταινία θα βγει ακατάλληλη (R), οπότε εκμεταλλεύτηκαν αυτή την πιθανότητα, για να τραβήξουν το σχοινί όσο μπορούσαν, αλλά και για να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να ταυτιστεί, άσχετα με το κόμμα που ψηφίζει.

Η ταινία «ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ» σατιρίζει και «παίζει» πολύ με ένα από τα αγαπημένα εργαλεία δημοσίων σχέσεων του Ρόουτς: τα σλόγκαν που υιοθετούν και αναπαράγουν σε κάθε λόγο τους προεκλογικά, οι πολιτικοί υποψήφιοι. Το μότο του Καμ ήταν το «Αμερική, Ιησούς, Ελευθερία». Εύληπτο και ικανό να «αγγίζει» το λαό.
Κατά την προεργασία και παραγωγή της ταινίας, όλοι όσοι συμμετείχαν εξεπλάγησαν για το ότι πολλές από τις σκηνές που ήθελαν να συμπεριληφθούν στο σενάριο, για πλάκα, τις έβλεπαν αργότερα στα ειδησεογραφικά δελτία: παράνομες σχέσεις, σκάνδαλα, ψέματα, ατυχήματα στο κυνήγι, ηθικολογίες, εξάρσεις εθνικής υπερηφάνειας. Κατά τον Μακ Κέι, εκείνο που κάνει την ταινία τόσο αστεία είναι ακριβώς το γεγονός ότι όλα αυτά που περιγράφει συμβαίνουν και στην πραγματικότητα.

Λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία εξόδου της ταινίας (λίγους μήνες πριν τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές) ο Φέρελ λέει, ότι ελπίζει να προσφέρει στο κοινό κάποια ανακούφιση από την ψυχολογική κόπωση που προκαλεί η προεκλογική περίοδος και οι εκστρατείες των υποψηφίων, κάνοντας το κοινό να γελάσει με την καρδιά του.
Όσο ο ανταγωνισμός μεταξύ των ψηφοφόρων κορυφώνεται, τόσο μεγαλώνουν σε μέγεθος και οι καρφίτσες με την αμερικανική σημαία στο πέτο των υποψηφίων. Το χρώμα των κοστουμιών ήταν επίσης ένας βασικός παράγοντας. Ο υπεύθυνος για τα κοστούμια Ντάνιελ Ορλάντι λέει ότι βάσει ερευνών οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο τους υποψηφίους που φορούν κοστούμια χρώματος blue navy, παρά μαύρα.

Σε αντίθεση με τον Καμ, η γυναίκα του, η Ρόουζ Μπρέιντι, την οποία ενσαρκώνει η Κάθριν Λανάσα, είναι μία πραγματική επαγγελματίας σύζυγος πολιτικού. Πάντα χτενισμένη στην εντέλεια, κομψή και πανέτοιμη να ποζάρει για την επόμενη φωτογραφία.

Μαζί με τον Μάρτι -που μετατρέπεται από ψάρι του γλυκού νερού σε καρχαρία- παρόμοιας έκτασης αλλαγή τυγχάνει και το ντεκόρ του σπιτιού του. Ο υπεύθυνος σχεδιασμού παραγωγής, Μάικλ Κόρενμπλιθ, σε στενή συνεργασία με τη διακοσμήτρια Σούζαν Μπέντζαμιν, δημιούργησε την προ-και μετά πολιτικής εκστρατείας εικόνα του εσωτερικού της οικίας των Χάγκινς.

Στο πλαίσιο της ολοκληρωτικής αλλαγής της εικόνας του, ο Μάρτι έχει πλέον στην ιδιοκτησία του και δύο σκύλους, ένα Chocolate Lab και ένα Golden Retriever – ράτσες που βγαίνουν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των αμερικανών – ενώ το «πρώην» αγαπημένο σκυλί του Μάρτι (ένα Pug), είναι σε «καραντίνα», «εξορισμένο» σε μία σοφίτα.
Τα γυρίσματα έγιναν στη Νέα Ορλεάνη και στις γύρω περιοχές και οι τοποθεσίες, καθώς ο Φέρελ και ο Γαλιφιανάκης ήθελαν να τιμήσουν τις ρίζες τους. Η Γκρέτνα, στη Λουιζιάνα, μια πόλη στην αριστερή όχθη του ποταμού Μισισιπή που έχει θέα στη Νέα Ορλεάνη, επιλέχτηκε για την έδρα του γραφείο τουρισμού του Μάρτι.

Στο πλαίσιο ενός ακόμα προεκλογικού test που πρέπει να περάσει, ο Καμ χορεύει με φίδια. Για τα γυρίσματα αυτής της σκηνής, χρησιμοποιήθηκαν ψεύτικα φίδια, ορισμένοι ζωντανοί κροταλίες, που βρίσκονταν μέσα σε κλουβιά, υπό τη φροντίδα επαγγελματιών, αλλά και καμία ντουζίνα ζωντανά, μη-δηλητηριώδη φίδια τα οποία μπορούσαν να κρατήσουν οι ηθοποιοί.

Ο Ρόουτς και ο Κόρενμπλιθ που έχουν συνεργαστεί στ παρελθόν στο «Game Change» μελέτησαν εντατικά υλικό από προεκλογικές εκστρατείες στο MSNBC και στο Fox News, ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο που «στήνονται». Όσο πιο κωμική είναι μία ταινία, τόσο περισσότερο χρειάζεται να βασίζεται στην πραγματικότητα, ώστε να φαίνεται πειστική.

Για την τελευταία και μεγαλύτερη προεκλογική ομιλία του Καμ, χρησιμοποιήθηκε ως σετ το Palace Theater της Νέας Ορλεάνης. Χτισμένο το 1926 στη γωνία των οδών Canal και Rampart, το θέατρο είχε πλημμυρίσει κατά τη διάρκεια του τυφώνα Κατρίνα και δεν έχει ακόμη ανακαινιστεί. Παρόλα αυτά, ήταν ο ιδανικός χώρος για την κορύφωση της εκστρατείας του Καμ. Στο χώρο στήθηκε γιγαντιαία οθόνη βίντεο, χρησιμοποιήθηκαν πυροτεχνήματα και έγιναν live performances από μουσικούς και χορευτικά συγκροτήματα. Το εντυπωσιακότερο όλων όμως ήταν το σκοινί με το οποίο ο Καμ «προσγειώνεται» λαμπρά στη σκηνή! Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κόλπο το πραγματοποίησε ο ίδιος ο Καμ, βοήθεια από κασκαντέρ.

H WARNER BROS. PICTURES παρουσιάζει
μία παραγωγή της GARY SANCHEZ/ EVERYMAN PICTURES
μία ταινία του ΤΖΕΪ ΡΟΟΥΤΣ

ΖΑΚ ΓΑΛΙΦΙΑΝAΚΗΣ (Μάρτι Χάγκινς)
ΓΟΥΙΛ ΦΕΡΕΛ (Καμ Μπρέιντι)
ΤΖΕΪΣΟΝ ΣΟΥΝΤΕΪΚΙΣ (Μιτς)
ΚΑΘΡΙΝ ΛΑΝΑΣΑ (Ρόουζ)
ΝΤΙΛΑΝ ΜΑΚ ΝΤΕΡΜΟΤ (Τιμ)
ΤΖΟΝ ΛΙΘΓΚΟΟΥ (Γκλεν Μοτς)
ΝΤΑΝ ΑΚΡΟΪΝΤ (Γουέιντ Μοτς)
ΜΠΡΑΪΑΝ ΚΟΞ (Ρέιμοντ Χάγκινς)
ΣΑΡΑ ΜΠΕΪΚΕΡ (Μίτζι Χάγκινς)

Σκηνοθεσία ΤΖΕΪ ΡΟΟΥΤΣ
Σενάριο ΚΡΙΣ ΧΕΝΤΣΙ, ΣΟΝ ΧΑΡΒΕΛ
Παραγωγή ΓΟΥΙΛ ΦΕΡΕΛ, ΑΝΤΑΜ ΜΑΚ ΚΕΪ, ΤΖΕΪ ΡΟΟΥΤΣ, ΖΑΚ ΓΑΛΙΦΙAΝΑΚΗΣ
Φωτογραφία ΤΖΙΜ ΝΤΕΝΟΛΤ
Μοντάζ ΚΡΕΓΚ ΑΛΠΕΡΤ, ΤΖΟΝ ΠΟΛ
Κοστούμια ΝΤΑΝΙΕΛ ΟΡΛΑΝΤΙ
Διάρκεια 85’
Πρώτη Προβολή 11 Οκτωβρίου
Διανομή VILLAGE