Στη σειρά Lupin του Netflix παραπέμπει η κινηματογραφική κλοπή του πίνακα του Πάμπλο Πικάσο και του Πιέτ Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012, που χαρακτηρίστηκε ως «κλοπή του αιώνα».

Στον δεύτερο κύκλο της δημοφιλούς σειράς, ο πρωταγωνιστής, επαγγελματίας λωποδύτης, Ασάν Ντιόπ, κλέβει έναν πίνακα από το Μουσείο Ορσέ με στόχο να τον χαρίσει στην κόρη του Πελεγκρινί, στη συνέχεια, όμως τον επιστρέφει με την ίδια ευκολία που τον έκλεψε ή τουλάχιστον αυτό νομίζουν στην αρχή οι τηλεθεατές.

Με αφορμή την υπόθεση της σειράς, το Netflix, αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου για την επιστροφή των πινάκων στην Εθνική Πινακοθήκη έγραψε σε ανάρτησή στο facebook «ο Λουπέν διδάσκει ήθος», συνοδεύοντας την ανάρτηση με μια φωτογραφία από το κινητό του Ντιόπ με την είδηση ότι ο πίνακας του Πισαρό επεστράφη στο μουσείο Ορσέ.

Ο Λουπέν διδάσκει ήθος

Posted by Netflix on Tuesday, June 29, 2021

Το «Lupin» αποτελεί την σύγχρονη εκδοχή της ιστορίας του διάσημου λογοτεχνικού ήρωα Αρσέν Λουπέν ο οποίος επινοήθηκε το 1905 από τον Γάλλο συγγραφέα και δημοσιογράφο, Μορίς Λεμπλάν.

Ο Αρσέν Λουπέν είναι διαρρήκτης αλλά και αριστοκράτης. Χαρακτηριστικό του είναι το χιούμορ του και η αδυναμία που έχει στο να γελοιοποιεί την αστυνομία και συγκεκριμένα τον επιθεωρητή.