Αν σας έχει λείψει το φαγητό της μαμάς ή της γιαγιάς και κυκλοφορείτε στο κέντρο της Αθήνας, σημειώστε τις παρακάτω διευθύνσεις όπου θα απολαύσετε σπιτικές γεύσεις σε οικείους και ζεστούς χώρους.

Τα νόστιμα παραδοσιακά φαγητά της ελληνικής κουζίνας έχουν την τιμητική τους και μαγειρεύονται με μεράκι από απλούς και αυθεντικούς ανθρώπους.

Η Ήπειρος

Μια από τις πιο καλτ διευθύνσεις και ένα από τα θρυλικά ξενυχτάδικα της πόλης, μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Ό,τι θα έφτιαχνε μία μαμά ή μία γιαγιά στο σπίτι για να ταΐσει την οικογένειά της, φιγουράρει καθημερινά στη βιτρίνα της Ηπείρου και σερβίρεται σε γενναίες μερίδες.

Ψυχή του μαγειρείου η Ράνια που συνεχίζει με αγάπη και μεράκι την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας της Τζίμης, μυώντας στα μυστικά των αυθεντικών, ηπειρώτικων συνταγών, ελαφρώς πειραγμένων με μια γαλλική νότα. Σημείο αναφοράς του οινομαγειρείου –τι άλλο;– οι ζεστές και χορταστικές σούπες του, που γίνονται καθημερινά ανάρπαστες. Στα όσα πρέπει να δοκιμάσετε, επίσης, τα παραδοσιακά, χειροποίητα σουτζουκάκια.

Μπαρμπα-Γιάννης

Παραδοσιακό μαγειρείο που μετρά περίπου έναν αιώνα ζωής, σχεδόν συνώνυμο των Εξαρχείων, στη συμβολή της Εμμανουήλ Μπενάκη με τον πεζόδρομο των Δερβενίων. Απλό φαγητό, σπιτικές γεύσεις και οικονομικές τιμές για μια εμπειρία που μεταφέρει πίσω στο χρόνο.

Μαγειρευτά, κυρίως λαδερά και φρικασέ στις επιλογές του κοινού με το χύμα κρασί να ρέει άφθονο. Η ρετρό ατμόσφαιρα φέρνει στο νου εικόνες από την παλιά, καλή Αθήνα. Σημειώστε ότι εδώ γυρίστηκε η ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Μεθύστακας», με πρωταγωνιστή τον Ορέστη Μακρή. Καιρού επιτρέποντος στρώνει τραπέζια στον πεζόδρομο.

Αναψυκτήριο (του Γιώργου και της Ρίτσας)

Η ταμπέλα γράφει «Αναψυκτήριο» και με το που μπαίνεις βρίσκεσαι σε ένα μικρό συνοικιακό ψιλικατζίδικο. Προχωρώντας στο διάδρομο, φτάνεις σε ένα μικρό μαγειρείο με λίγα τραπεζάκια και σπιτική ατμόσφαιρα. Σε αυτό το μυστικό φαγάδικο της οδού Σαρρή στου Ψυρρή (Σαρρή 22), μαγειρεύουν καθημερινά και κάτι διαφορετικό, σαν στο σπίτι τους.

Απλά και νόστιμα πιάτα της ελληνικής κουζίνας όπως μακαρόνια με κιμά, κοτόπουλο στο φούρνο, μπιφτέκια με πατάτες, καλαμαράκια τηγανητά ή ψάρι εποχής, σερβίρονται σε χορταστικές μερίδες και πολύ καλές τιμές.