«Αυτός που είναι καθαρός στην καρδιά» είναι κατά μία εκδοχή η σημασία της λέξης σούφι. Ο Raza Khan και εξαμελές σχήμα από την Ινδία, άξιοι συνεχιστές της μουσικής παράδοσης των Σούφι, καλούν το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι στα βάθη της Ινδίας, εκεί που αιώνες πριν οι μυημένοι Σούφι, προσπαθούσαν μέσω της μουσικής και της ποίησης να καθαρίσουν την ψυχή τους και το μυαλό τους από τα εγκόσμια και να επικοινωνήσουν με τον θεό.

Με κυρίαρχα όργανα την τάμπλα και το αερόφωνο αρμόνιο, που αν και ερχόμενο από τη Δύση, καταλαμβάνει σημαντική θέση στη μουσική της Βόρειας Ινδίας, ο τραγουδιστής Raza Khan, άλλοτε σε διάλεκτο Ουρντού κι άλλοτε σε Πουντζάμπι, ακροβατεί χάρη στη μοναδική του φωνητική ευελιξία, ανάμεσα σε αρχέγονες μελωδίες και μουσικές φόρμες που τον μύησαν οι δάσκαλοι του…

Αν και Χριστιανός στο θρήσκευμα, ο Raza τραγουδά την παράδοση των Σούφι από παιδί, αφού γεννήθηκε σε μουσική οικογένεια και ξεκίνησε να μαθαίνει μουσική στην ηλικία των επτά, με πρώτο δάσκαλο τον πατέρα του. Έχει δεχτεί επιρροές από σημαντικούς δασκάλους, όπως τους Nazakat Ali Khan, Salamat Ali Khan και Mia Shaukat Khan, αλλά ο γκουρού του ήταν ο Shafqat Ali, που του δίδαξε τη μουσική παράδοση του Sham Chourasi Gharana.

Τα τελευταία χρόνια συνθέτει και ο ίδιος μουσική με εμφανείς επιρροές από την ινδική, τη δυτική κλασική μουσική αλλά και τη τζαζ, ενώ βασικό του χαρακτηριστικό, εκτός από τις φωνητικές του ικανότητες, είναι η αγάπη του για τον αυτοσχεδιασμό.

Ο Raza Khan και το σχήμα του έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αφορμή την εμφάνιση τους στη διεθνή έκθεση μουσικής (Womex) που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και ενώ έχουν επιλεγεί ανάμεσα σε 850 καλλιτέχνες παγκοσμίως. Η Αθήνα θα αποτελέσει σταθμό της ευρωπαϊκής τους περιοδείας την Τρίτη 16 Οκτωβρίου και ώρα 20.30, στην αίθουσα του Φ.Σ Παρνασσός.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου, ώρα 20:30

Bhakhshish Gill, Backing Vocals & Claps
Gurmukh Sahota, Tabla
Raj Kumar, Backing Vocals & Claps
Raza Khan, Vocals, Harmonium
Rustam Gill, Vocals, Harmonium
Sahib Singh, Backing Vocals & Claps
Sukha Singh Mattu, Backing Vocals & Claps

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Πλατεία Αγ Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα