Ο μαγικός κόσμος του κουκλοθέατρου, οι μύθοι του Αισώπου, η αστρονομία και βέβαια… οι Αποκριές πρωταγωνιστούν στα κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεβρουαρίου στον ‘Ελληνικό Κόσμο.

Όλα τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από τους μουσειοπαιδαγωγούς του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

13/2/2011

«Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια!»

Ένας είναι ο μυθοποιός… ο Αίσωπος! Στους μύθους του συναντάμε χελώνες, κάβουρες, αλεπούδες, που θα μας συστηθούν με ανθρώπινη λαλιά!

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να μάθουν τα παιδιά τον Αίσωπο ως μέρος της αρχαίας μας παράδοσης και να γνωρίσουν τον αλληγορικό και διδακτικό λόγο που κρύβουν οι ιστορίες του. Μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος τα παιδιά καλλιεργούν τη φαντασία τους, αναπτύσσουν τον προφορικό λόγο και γνωρίζουν καλύτερα τις κινητικές τους ικανότητες. Ο Αίσωπος συστήνεται μέσα από το παιχνίδι και τους μύθους του και μας ταξιδεύει σε ιστορίες του ζωικού βασιλείου, σε παροιμίες και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ζώων.

Για νήπια και παιδιά Α΄ και Β΄ Δημοτικού

Εργαστήρι υφάσματος

Τι μπορούμε να κάνουμε με ένα κομμάτι ύφασμα; Να δημιουργήσουμε πληθώρα αντικειμένων χρηστικών και όχι μόνο. Ποια είναι όμως η ιστορία του υφάσματος; Πώς παρασκευάζεται και ποια είδη υπάρχουν; Πώς αξιοποιούμε κάθε είδος υφάσματος;

Από τον αργαλειό των παλαιότερων χρόνων μέχρι τη βιομηχανική του παραγωγή ένα κομμάτι ύφασμα αποτελεί διαχρονικά ερέθισμα για δημιουργία. Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα θα στηθεί ένα εργαστήριο όπου τα παιδιά θα δημιουργήσουν απρόσμενες κατασκευές αξιοποιώντας υφάσματα πολλών διαφορετικών ποιοτήτων και σχεδίων.

Για παιδιά από Γ΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 212 254 0600 (κωδικός 0617) ή στο 212 254 0617.

20/2/2011

Μυθολογία και… γεωγραφία στο νυχτερινό ουρανό.

Οι αστερισμοί και οι ιστορίες τους!

Τι είναι οι αστερισμοί Τι θα προκύψει αν ενώσουμε μερικά αστέρια μεταξύ τους Ας οπλιστούμε με ένα φανταστικό τηλεσκόπιο και ας ταξιδέψουμε στη μυθολογία του διαστήματος. Μικρή και Μεγάλη Άρκτος, Πήγασος, Ωρίων, Κασσιόπη και ακόμα 83 αστερισμοί που στολίζουν την ουράνια θόλο εντοπίστηκαν από τους κατοίκους της αρχαίας Μεσοποταμίας και στη συνέχεια υιοθετήθηκαν στη μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων.

Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αστερισμών καθώς και τη μυθοπλασία που τους περιβάλλει και στη συνέχεια θα συνθέσουν και θα αναπαραγάγουν τις διατάξεις αστερισμών χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά.

Για νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 212 254 0600 (κωδικός 0618) ή στο 212 254 0618.

27/2/2011

Καρναβάλι και Αποκριές, ώρα για παραξενιές!

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με παιχνίδι, τραγούδι, χορό σε αποκριάτικους ρυθμούς! Πόσο βαθιά στο χρόνο χάνονται οι ρίζες της Αποκριάς και για ποιο λόγο αναπτύχθηκαν αυτά τα έθιμα; Μέσα από το ομαδικό παιχνίδι, τη χαρά και το γέλιο, τα παιδιά θα ανακαλύψουν πώς γιορτάζεται το καρναβάλι σε διάφορα μέρη του κόσμου καθώς και τα κύρια χαρακτηριστικά του, όπως οι μάσκες, ο χορός, οι στολές και τα καπέλα.

Για νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 212 254 0600 (κωδικός 0619) ή στο 212 254 0619.