Το πέρασμα των Sporting αγωνιστικών ιστορικών αυτοκινήτων από τα χνάρια και τις Ειδικές Διαδρομές του παρελθόντος του Ράλλυ Ακρόπολις θα ξυπνήσει στις 4-5 Ιουνίου 2022 κάποιες από τις πιο μακρινές και ένδοξες μνήμες της Ιστορίας ενός αγώνα που αποτέλεσε ορόσημο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, εδώ και επτά δεκαετίες. Η Οργανωτική Επιτροπή του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις 2022 δεν επαναφέρει μόνο το πνεύμα της αγωνιστικής εμπειρίας του αγώνα του παρελθόντος, με ελεύθερο Service στις απλές διαδρομές και χωρίς καμία επαναλαμβανόμενη Ειδική, αλλά και ορισμένες από τις πιο κλασσικές δοκιμασίες του παρελθόντος.

Μεταξύ της εκκίνησης κάτω από τον Παρθενώνα και του τερματισμού στο Ζάππειο, τα πληρώματα θα κληθούν να αγωνιστούν σε έξι χωμάτινες Ειδικές Διαδρομές το Σάββατο (4/6) και σε πέντε -επίσης χωμάτινες- την Κυριακή (5/6), συνολικού μήκους 152,10 χιλιομέτρων. Αποκορύφωμα, η νυχτερινή τέλεση της εμβληματικής ΕΔ Καρούτες (πάνω από την Ιτέα), το Σαββατόβραδο.

Η πρώτη μέρα του Ιστορικού Ακρόπολις (4/6) ξεκινάει με τρεις δοκιμασίες, στα Σκούρτα (13 χλμ), την Ασωπία (14,41 χλμ) και τη Θήβα (11,89 χλμ) πριν από τη μεσημεριανή ανασυγκρότηση στη Λιβαδειά. Θα ακολουθήσουν οι Ειδικές της Λιβαδειάς (11 χλμ) και του Παρνασσού (19 χλμ) πριν από τη νέα ανασυγκρότηση στην Ιτέα, και το ίδιο βράδυ η διεξαγωγή της ΕΔ Καρούτες (14,40 χλμ) με το φως των προβολέων των αυτοκινήτων.

Μετά τη διανυκτέρευση στο κέντρο του αγώνα στο Parc Ferme της Ιτέας, τα αυτοκίνητα θα μπουν το πρωί της Κυριακής (5/6) στην Άμφισσα για την πρώτη Ειδική της ημέρας, μήκους 14,40 χλμ. Θα ακολουθήσουν τα Πυρά (18 χλμ) στην κλασσική διαδρομή της Παύλιανης, πριν την ανασυγκρότηση στην Γραβιά. Η δεύτερη ημέρα του αγώνα θα κλείσει με τρεις διαδοχικές δοκιμασίες στην Ελάτεια, το Δίστομο και το Νεοχωράκι, μήκους 12 χιλιομέτρων η καθεμία, και μετά από αυτές τα πληρώματα θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να ανέβουν στη ράμπα του τερματισμού που θα βρίσκεται στο Ζάππειο Μέγαρο.

Το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις θα είναι υποψήφιος αγώνας (candidate event) για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι Ιστορικών αυτοκινήτων του 2023, ενώ το Ιστορικό Ακρόπολις αυτοκινήτων Regularity που θα διεξαχθεί τις ίδιες ημέρες περιλαμβάνεται στο φετινό πρόγραμμα του FIA Trophy for Historic Regularity Rallies.

Νίκος Τσάδαρης