ΚΟΚ: Κάθισμα μέχρι τα 12 στο αυτοκίνητο – Μετά τα 16 τα παιδιά σε μηχανάκι

Όσα οφείλουν να γνωρίζουν οι γονείς-οδηγοί για τις ασφαλείς μετακινήσεις


AUTO
12:56
15/09/2020
ΚΟΚ: Κάθισμα μέχρι τα 12 στο αυτοκίνητο - Μετά τα 16 τα παιδιά σε μηχανάκι
22
loading

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ τα παιδιά επιτρέπεται να ανεβαίνουν σε μοτοσικλέτες μετά την ηλικία των 16 ετών είτε ως οδηγοί είτε ως επιβάτες. Επίσης, τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε ειδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο, έως την ηλικία των 12 ετών.

Αυτά είναι μερικά χρήσιμα σημεία του ΚΟΚ που οφείλουν να γνωρίζουν οι γονείς-οδηγοί κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους μετακινήσεων, ειδικά τώρα που έχουν αυξηθεί οι δραστηριότητες των παιδιών τους, έχοντας πάντα ως γνώμονα την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών τους.

Ωστόσο, οι γονείς μπορεί να γίνουν οι καλύτεροι δάσκαλοι κυκλοφοριακής αγωγής για τα παιδιά τους. Αυτό αναφέρει εδώ και χρόνια το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», που επισημαίνει ότι τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 8 ετών, όταν διασχίζουν το δρόμο θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από κάποιον ενήλικο. Τονίζει και συμβουλεύει γονείς και μαθητές να φορούν ανοικτόχρωμα ρούχα και αθλητικά παπούτσια με αντανακλαστικά στοιχεία για να γίνονται ευκολότερα αντιληπτά κατά τις μετακινήσεις τους, ενώ καλό είναι να σχεδιάζεται από το σπίτι η πιο ασφαλής διαδρομή με την λιγότερη κίνηση και επικινδυνότητα.

Τα παιδιά δεν πρέπει να διασχίζουν το δρόμο ανάμεσα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα για τον απλούστερο λόγο ότι οι οδηγοί δεν μπορούν να τα διακρίνουν, ενώ η επιβίβαση και η αποβίβαση του παιδιού από το όχημα θα πρέπει να γίνεται πάντα από την πλευρά του πεζοδρομίου.

Αξίζει να επισημανθεί, αναφέρει το ΑΜΠΕ, ότι έρευνες των αυτοκινητοβιομηχανιών κάνουν λόγο ότι για να κάνει κάποιος επιβάτης χρήση της ζώνης ασφαλείας θα πρέπει να είναι πάνω από 1,5μ. Επίσης η ψυχραιμία και η ευγένεια στο δρόμο αποτρέπει ατυχήματα, ενώ έχει ισχυρή επίδραση στην μετέπειτα οδηγική συμπεριφορά των παιδιών.

Οι μετακινήσεις με τα σχολικά λεωφορεία πρέπει να γίνονται κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ ο οδηγός οφείλει να έχει σε άριστη κατάσταση το σχολικό λεωφορείο με την συνοδό να είναι πάντα σε ετοιμότητα να προσφέρει βοήθεια όταν χρειαστεί.

Πάντα στο μυαλό των γονέων και των οδηγών που κινούνται κοντά σε σχολικές μονάδες πρέπει να είναι ότι στα παιδιά μέχρι 16 ετών δεν έχουν αναπτύξει πλήρως την όρασή τους, ενώ έχουν αδύναμη περιφερειακή όραση και αργή εστίαση των ματιών, ιδίως μέχρι τα οκτώ τους χρόνια.

Επίσης, δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως η ακοή και δυσκολεύονται να εντοπίσουν την κατεύθυνση των ήχων. Θα πρέπει όλοι οι οδηγοί να έχουν υπόψιν τους ότι τα παιδιά λόγω του χαμηλού τους ύψους δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά όταν κινούνται ανάμεσα στα αυτοκίνητα ή όταν υπάρχουν φυσικά ψηλά εμπόδια. Αξίζει να επισημανθεί ότι πάντα, αναφέρουν οι ειδικοί, τα παιδιά αντιγράφουν τους φίλους τους και έτσι πολλές φορές συμπεριφέρονται με μη ασφαλή τρόπο, όπως για παράδειγμα το σπρώξιμο.

Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά τους να περνούν από τις διαβάσεις ή από τα φανάρια, να βρίσκουν την πιο ασφαλή διαδρομή από το σπίτι μέχρι και το σχολείο ή τις αθλητικές τους δραστηριότητες, όταν τα συνοδεύουν να τα κρατούν από το χέρι, να τα αφήνουν πάντα έξω από την πόρτα του σχολείου τους ή του γυμναστηρίου τους, ενώ στο σχόλασμα καλό είναι να μην βρίσκονται στο απέναντι πεζοδρόμιο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar GIANNIS PAPADOPOULOS

  Παρακαλώ να διορθώσετε την ανακριβή αναφορά σας για τα παιδιά επιβάτες σε μηχανές κάτω των 16 ετών ως συνεπιβάτες με βάση το άρθρο 33 του ΚΟΚ.
  http://www.policenet.gr/articles/articles_files/TrafficPol/kok2.htm
  Δεν επιτρέπεται με βάση τον ΚΟΚ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ κι όχι όπισθεν του οδηγού και φυσικά μόνο με κράνος για την ηλικία του που πωλείται νόμιμα και με ΦΠΑ στην Ελλάδα !!
  Η \'\'είδηση\'\' ότι όλοι οι γονείς παρανομούν μεταφέροντας με κράνος παιδιά κάτω των 16 αναπαράγεται μαζικά αφού τα ελληνικά των αρθρογράφων είναι δυστυχώς ανεπαρκή...

 2. avatar Πάρτυ

  Καλά τι πράγματα είναι αυτά. Ανεύθυνοι. Το παιδί μου είναι 11,5 χρονών και είχαμε καθισματάκι μέχρι τα 5 νομίζω. Καλά 6,5 χρόνια μας αφήσατε να κλυκλοφορούμε με μη ασφαλή τρόπο; Τώρα το σκεφτήκατε;;;;;;;
  (χαχα).

 3. avatar helpgr

  Όλο μπούρδες είναι στην Ελλάδα.
  Φέτος ήμουνα Ελλάδα και σταμάτησα στη διάβαση πεζών για να περνάει ο πεζώς και έφαγα βρισιές και μουτζα ακόμα λίγο ακόμα θα γινόταν ατυχήματα.
  Συγνώμη ρε παιδιά δεν το ξανακάνω....
  Και τώρα με την ζώνη το παρακάνουν.
  Τι σχέση έχει η ηλικία με την ζώνη ασφαλείας?
  Εδώ στη Σουηδία η ζώνη ασφαλείας πρέπει να είναι χαμηλά για να μην περνάει στο λαιμό του παιδιού η αν η ζώνη δεν κατεβαίνει, το παιδί που έχει ύψος κάτω από 130 πρέπει να κάθεται σε κάθισμα για να μην περνάει η ζώνη στο λαιμό αλλά στο στήθος.
  Όσο για την μηχανή δεν γνωρίζω αν και βλέπω ότι στην Σουηδία επιτρέπεται.
  Ίσος στην Ελλάδα επειδή οδηγούν σαν τρελοί για αυτό το απαγορεύουν.
  Σύμφωνα με την χώρα και οι νόμοι.....

 4. avatar Με τους τσιγγάνους τι ισχύει ;

  Που κυκλοφορούν με 5-6 παιδάκια και μωρά στον αυτοσχέδιο πάνω όροφο που έχουν φτιάξει στα φορτηγάκια τους χύμα στο κύμα ; Αυτούς δεν τους ακουμπάει κανένας !!

 5. avatar Ο ίδιος νόμος ισχύει και στη Γερμανια

  Οταν το παιδί εχει ύψος μέχρι 1,5μ

 6. avatar ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΟΣ

  Σε ό,τι έχει να κάνει με παιδιά δημοτικού από αποτυχία σε αποτυχία πηγαίνετε...Μετά από τα μεγέθη με τις μάσκες στα σχολικά, τώρα τα δωδεκάχρονα στα καθισματάκια του αυτοκινήτου. Δώδεκα χρονών θυμάμαι φορούσα 41 νούμερο παπούτσι, και ήμουν 1.58...

  1. avatar ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΟΣ

   επίσης το μυαλό μου είναι ακόμα το ίδιο

 7. avatar Να μη βρει ο παππάς να θάψει

  Ούτε στο όνειρο του Νεοέλληνα τέτοια πράγματα. Το πάω στο σχολείο τα παιδιά μου τρικαβαλο και άκρανα, είναι σύνηθες πια στην ελληνική επαρχία αλλά ακόμα και στην Αθήνα. Νόμοι υπάρχουν, ποιος θα τους εφαρμώσει άραγε? Ποιος θα κόψει πρόστιμο στον σχολικό τροχονόμο που κάνει κάθε μέρα τα στραβά μάτια, όντας συνένοχος κι αυτός? Γιατί να μην μπορεί ο κάθε Έλληνας να στείλει μια φωτογραφία με αυτά τα μηχανάκια με τα ανήλικα πάνω και να στείλουν πρόστιμο στον γονέα? Θέλουμε να αλλάξουμε ή δεν μας βολεύει?

 8. avatar Ασχετος…

  Καλα ρε άσχετοι που βγάζετε τους νόμους όταν μια οικογενεια το μοναδικό μεταφορικό μέσο που έχει για να μετακινηθεί είναι μηχανακι κ πρέπει να πάει το παιδι τους σχολείο τι θα κάνει, θα το στέλνει με ταξι;;;άντε παλι ευκαιρία για πρόστιμα τα,το έχετε κάψει τελειως...

  1. avatar ΧΡΗΣΤΟΣ

   Φίλε μου όταν δεις το παιδί να γίνεται πύραυλος μετά από σύγκρουση τότε θα καταλάβεις πόσο [...] είναι οι γονείς που ανεβάζουν τα παιδιά τους τρικάβαλο- χωρίς κράνος - χωρίς ζώνη ασφαλείας ή καρεκλάκι αυτοκ/του. Όλα τα υπόλοιπα που λες είναι για τον κάλαθο των αχρήστων γιατί μπροστά στην υγεία και στην ασφάλεια της ζωής του παιδιού σου (αν έχεις) ούτε χρήματα για να αγοράσεις αυτ/το μετράνε ούτε είναι το μοναδικό μέσο (μηχανή) της οικογένειας ούτε τίποτα. Απλά βάλε στο μυαλό σου ότι βάση της δικιάς σου υπαιτιότητας (ανευθυνότητας) μπορεί να αφήσεις το παιδί σου νεκρό ή παράλυτο γιατί βάζουμε στο ανύπαρκτο μυαλό μας ότι ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ; τότε να δούμε πως θα ζεις για το υπόλοιπο της ζωής σου. Πάντα φιλικά.

  2. avatar Να μη βρει ο παππάς να θάψει

   @Ασχετος. Αδελφέ, υπάρχουν και τα ΜΜΜ αν δεν το ξέρεις. Αλλιώς, μάζεψε λεφτά, πολλά το μηχανάκι και πάρε αμάξι. Αν δεν μπορείς να υπακούσεις στον νόμους, κάτσε σπίτι σου και άραξε στον καναπέ. Δεν θα πληρώνω εγώ τη νοσηλεία στο παιδί σου, επειδή εσύ θες να κυκλοφορείς παράνομα. Οι νόμοι είναι για όλους μας και όταν τους παραβαίνουμε, φταίμε εμείς και όχι οι άλλοι που τους επιβάλουν. Σκέψου συλλογικά και όχι ατομικά.

  3. avatar Ασχετος…

   αφού μπορεί σε κάθε ατύχημα να φωνάζει ασθενοφόρο

  4. avatar ΕΙΣΑΙ ΟΝΤΩΣ

   ΑΣΧΕΤΟΣ....

   1. avatar Κοροϊδία ολκής..

    Μια χαρά τα λέει, για όλους αυτούς που έχουν δίκυκλα...
    Που να καταλάβετε πως περνάει ο απλός κόσμος..
    ..έχετε γέλιο εσείς τα κομματόσκυλα τα κυβερνητικά!
    είστε μόνο για τα πρόστιμα & για πανηγύρια-φιέστες !

 9. avatar ΚΛΕΩΝ

  12 χρονων...σε καθισμα???
  Παιδι γυμνασιου σε τι καθισμα θα μπαινει???

  1. avatar όσκαρ μαν

   12 χρονών τελειώνει το δημοτικό το παιδί.

  2. avatar Ισχύει πανευρωπαϊκά

   Στην Αγγλία που ζει η εγγονή μου ( εννέα ετών) το ίδιο ισχύει. Και κάθε φορά που έρχεται ο γιος μου στην Ελλάδα δεν θέλει να τον πάρω από το αεροδρόμιο γιατί δεν έχω τέτοιο καθισματακι, αλλά παραγγέλνει ειδικό ταξί που να έχει τέτοιο κάθισμα στα μέτρα της.

   1. avatar Ναι αλλά στο καφριστάν

    δεν ισχύει και εμείς είμαστε κάφροι

 10. avatar Θωμάς Ρ.

  Το όριο των 16 ετών αφορά στην οδήγηση μοτοποδηλάτων και όχι στο αν επιτρέπεται να είναι συνεπιβάτες σε μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα.
  https://www.yme.gr/metafores/odiki-kykloforia-kai-asfaleia/kodikas-odikis-kykloforias, Άρθρο 33

 11. avatar Λουκι

  Νομίζω οτι υπάρχει και όριο ύψους για το καθισματάκι στα παιδιά.
  Αν στα 12 το παιδί είναι 160 , το βάζω σε καθισματάκι?

  1. avatar όσκαρ μαν

   Το όριο για τα καθίσματάκια είναι και στο βάρος και στο ύψος. Προφανώς ένα παιδί 1,60 στα 12 είναι εξαίρεση και θα κάτσει χωρίς κάθισμα. Δεν νομίζω να κοπεί κλήση αλλά ακόμα κι αν κοπεί ένας λογικός δικαστής θα την ακυρώσει.

   1. avatar Φούσκας1

    Αν φτάσουμε να πηγαίνουμε δικαστήρια για τέτοια πράγματα, το χάσαμε το τραίνο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει