Άλλο 1,3 δισ. δολάρια σε ζεστό επενδυτικό χρήμα συγκέντρωσε μόλις η Rivian στον νέο γύρο χρηματοδότησης, ξεπερνώντας φέτος τα 3 δισεκατομμύρια.

Το ηλεκτρικό startup από το Μίσιγκαν των ΗΠΑ έχει ως βασικούς χρηματοδότες από την Amazon (700 εκατ.) ως και τη Ford (500 εκατ.) και πλέον, με χρηματοδότηση πάνω από 3 δισ., είναι για τα καλά πολύ πάνω από τον ανταγωνισμό.

Η Rivian ιδρύθηκε το 2009 και παρέμενε για αρκετά χρόνια ιδιαιτέρως σιωπηλή, ρίχνοντας το ενδιαφέρον της στην ανάπτυξη των σχετικών τεχνολογιών. Όσο οι άλλοι έβγαζαν κορώνες και έτρεχαν μετά να βάλουν λουκέτο δηλαδή, εκείνη έζησε για 9 ολόκληρα χρόνια χωρίς προϊόν και με αποκλειστικό χρηματοδότη έναν σαουδάραβα έμπορο αυτοκινήτων και έναν ιαπωνικό κολοσσό (Sumitomo).

Κάποια στιγμή εξασφάλισε και μια μονάδα παραγωγής, ένα παλιό εργοστάσιο της Mitsubishi στο Ιλινόις, και μόλις πέρυσι παρουσίασε το design για δύο πλήρως ηλεκτρικά οχήματα, το αγροτικό R1T και το SUV με όνομα R1S.

Τα περιμένουμε το 2020 σε τιμές γύρω στα 70.000 δολάρια. Η Rivian έχει υποσχεθεί δυνατές επιδόσεις και τεράστια αυτονομία. Κι αν κρίνουμε από το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και τους επαίνους της αγοράς για την προσέγγιση και τα αποτελέσματά της, δεν αποκλείεται να κάνει πράγματι τη διαφορά στη νέα επικράτεια της ηλεκτρικής αυτοκίνησης.

Η Amazon έχει προπαραγγείλει πάντως 100.000 βανάκια από τη Rivian μέχρι το 2024, ενώ η Ford θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της στο πρώτο πλήρως ηλεκτρικό SUV της (Lincoln) το 2022…