Σε μια πρωτοποριακή κίνηση με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας προχώρησε η εταιρεία Nextbase, σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Μ. Βρετανίας.

Η εν λόγω εταιρεία κατασκευάζει κάμερες που τοποθετούνται στο ταμπλό των αυτοκινήτων. Στη Βρετανία αρκετοί οδηγοί διαθέτουν τέτοιου είδους κάμερες στα αυτοκίνητά τους για να καταγράφουν περιστατικά που συμβαίνουν στους δρόμους.

Η εταιρεία, λοιπόν, δημιούργησε ένα ειδικό portal, το «National Dash Cam Safety Portal», όπου ανά πάσα στιγμή κάθε οδηγός θα μπορεί να ανεβάζει βίντεο που έχει καταγράψει με την κάμερά του και έχουν να κάνουν με ατυχήματα ή με περιστατικά επικίνδυνης οδικής συμπεριφοράς.

Στο portal μπορούν να δημοσιευθούν βίντεο όλων των φορμάτ και δεν είναι απαραίτητο να έχουν καταγραφεί από κάμερα της συγκεκριμένης εταιρείας.

Το θετικό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι η αστυνομία θα μπορεί να περιορίσει τους χρόνους αντίδρασής της ειδικά σε περιπτώσεις σοβαρών τροχαίων, καθώς έχει άμεση πρόσβαση στη βάση. Στόχος του project είναι οι δρόμοι να γίνουν πιο ασφαλείας για όλους – οδηγούς, μοτοσυκλετιστές, ποδηλάτες, πεζούς.

Η βάση ενεργοποιήθηκε τη Δευτέρα 2/7 και ήδη έχει χρησιμοποιηθεί για κάποια περιστατικά.

«Το portal δεν αντιμετωπίζει θέμα περιορισμών όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση ή τα έξοδα για τεχνική υποστήριξη. Η Nextbase ανέπτυξε το National Dash Cam Safety Portal για καθαρά αλτρουιστικούς λόγους, χωρίς να επιβαρύνει της αστυνομία και συνεπώς τους φορολογούμενος με κάποιο κόστος», ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, Ρίτσαρντ Μπράουνινγκ.

«Υιοθετώντας αυτήν την νέα τεχνολογία, όσοι χρησιμοποιούν τον δρόμο θα έχουν τη δυνατότητα να μας βοηθούν ώστε να επηρεάσουμε θετικά την συμπεριφορά των οδηγών, για να γίνουν οι δρόμοι μας ένα ασφαλέστερο μέρος για όλους τους χρήστες», τόνισε από την πλευρά του ο επιθεωρητής της αστυνομίας του Γουόργουικσαϊρ και του Γουέστ Μέρσια, Πολ Μόξλεϊ.