Ανάμεσα στα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν  τη νέα Mercedes A-Class είναι και οι εξελιγμένες τεχνολογίες άνεσης και ασφάλειας που διαθέτει. Ας δούμε ενδεικτικά κάποια από τα συστήματα του γερμανικού μοντέλου.

Σύστημα εφίστασης προσοχής – ATTENTION ASSIST

Η λειτουργία εφίστασης προσοχής ATTENTION ASSIST αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη σε μακρινά ταξίδια και κατά τη νυκτερινή οδήγηση. Το σύστημα ειδοποιεί τον οδηγό αν ανιχνεύσει ενδείξεις μειωμένης προσοχής ή αυξημένης κόπωσης. Αυτό το σύστημα υποβοήθησης οδήγησης μπορεί να προειδοποιήσει τον οδηγό όταν αναγνωρίσει τα συνήθη σημάδια κόπωσης, με επακόλουθη θετική επίπτωση στην ασφάλεια.

Το σύστημα ATTENTION ASSIST αναλύει συνεχώς την οδηγική συμπεριφορά και τις κινήσεις του τιμονιού. Αν το σύστημα διακρίνει κινήσεις τιμονιού που συχνά συνδέονται με υπνηλία, προειδοποιεί τον οδηγό οπτικά με την εμφάνιση ενός εικονιδίου κούπας καφέ στον πίνακα οργάνων, ταυτόχρονα με μια ηχητική προειδοποίηση. Το σύστημα ATTENTION ASSIST μπορεί να ενεργοποιηθεί και απενεργοποιηθεί στο κεντρικό μενού του πίνακα οργάνων, στην ενότητα Assistance systems. Όταν είναι ενεργοποιημένο, λειτουργεί στο εύρος ταχυτήτων από 80 μέχρι 180 km/h.

Σύστημα ελέγχου εγγύτητας – DISTRONIC PLUS
Το DISTRONIC PLUS υποστηρίζει τον οδηγό διατηρώντας αυτόματα μια καθορισμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου οπίσθιας σύγκρουσης αναγνωρίζοντας πιθανώς επικίνδυνες καταστάσεις και αντιδρώντας ανάλογα. Οι αισθητήρες έχουν ακτίνα λειτουργίας μεταξύ 0,2 και 200 μέτρων, και συνεπώς το σύστημα είναι επίσης χρήσιμο στην κίνηση της πόλης και στην οδήγηση με συχνές στάσεις. Μπορεί να ακινητοποιεί το όχημα όταν είναι αναγκαίο και να το επιταχύνει ξανά εάν χρειάζεται.

Στην πυκνή κίνηση με συχνές στάσεις, το DISTRONIC PLUS ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα – εάν χρειάζεται, μέχρι να ακινητοποιεί το αυτοκίνητο. Η αυτόματη πέδηση ασκείται με επιβράδυνση έως 4 m/s². Όταν βελτιωθεί η κατάσταση της κυκλοφορίας, το DISTRONIC PLUS επιταχύνει αυτόματα στην προκαθορισμένη ταχύτητα.

Εάν το DISTRONIC PLUS διαπιστώσει ότι απαιτείται ισχυρότερη πέδηση, ακούγεται ένα διακοπτόμενος προειδοποιητικός ήχος και εμφανίζεται ένα προειδοποιητικό σύμβολο στον πίνακα οργάνων. Έτσι, ειδοποιείται ο οδηγός να προσέξει περισσότερο και να φρενάρει κατάλληλα. Για να ξεκινήσετε και πάλι από στάση, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τραβήξετε το μοχλό cruise control ή να πατήσετε ελαφρά το πεντάλ γκαζιού.


Σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης – COLLISION PREVENTION ASSIST

Η μη διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας αποτελεί την κύρια αιτία σοβαρών ατυχημάτων. Το νέας εξέλιξης σύστημα προειδοποίησης συγκρούσεων με χρήση ραντάρ COLLISION PREVENTION ASSIST, μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια και την άνεση προειδοποιώντας τον οδηγό σε περίπτωση που η απόσταση από προπορευόμενο αυτοκίνητο είναι πολύ μικρή, ενώ επιπλέον παρέχει υποβοήθηση πέδησης στον οδηγό όταν ανιχνεύσει πιθανό κίνδυνο.

Όταν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 30 km/h, το σύστημα ανιχνεύει ότι η απόσταση ανάμεσα στο αυτοκίνητο και αντικείμενα μπροστά του είναι πολύ μικρή. Αν το σύστημα ανιχνεύσει κίνδυνο και πιθανότητα οπίσθιας πρόσκρουσης, ειδοποιεί τον οδηγό οπτικά και ηχητικά.

Αν το σύστημα ανιχνεύσει κίνδυνο και ο οδηγός φρενάρει ταυτόχρονα, το σύστημα υποβοήθησης πέδησης μπορεί να παρέμβει ασκώντας ακριβώς την απαιτούμενη ισχύ πέδησης για την αποφυγή, ιδανικά, της σύγκρουσης. Το COLLISION PREVENTION ASSIST αποτελεί καινοτόμο νέο τμήμα της φιλοσοφίας ασφάλειας της Mercedes-Benz.

Πηγή: Autotriti.gr