Κάθε τόσο, η BMW παρουσιάζει εκδόσεις περιορισμένης παραγωγής ορισμένων δυναμικών μοντέλων θέλοντας να προβάλλει την ουσία της μάρκας που είναι η Γνήσια Οδηγική Απόλαυση (Sheer Driving Pleasure). Από την άλλη, δημιουργεί κάποια εντυπωσιακά πρωτότυπα που ενσαρκώνουν το DNA της μάρκας και δίνουν μία εικόνα από τις μελλοντικές εξελίξεις. Η αποδοχή του κοινού και στις δύο περιπτώσεις απεικονίζεται στο αποτέλεσμα της φετινής ψηφοφορίας αναγνωστών που διοργάνωσε το περιοδικό «Auto Bild Sportscars».

Σε δύο κατηγορίες, οι αναγνώστες ανέδειξαν πρώτα τα μοντέλα του BMW Group στο θεσμό «2015 Sports Car of the Year»: στην κατηγορία «Serial Production Coupés». Νικήτρια ήταν η νέα BMW M4 GTS, ενώ στην κατηγορία «Concept Cars», η BMW 3.0 CSL Homage συγκέντρωσε τους περισσότερους ψήφους.

BMW M 4 GTS

carsfa4 carsfa5 carsfa6

Με τη νίκη της στην κατηγορία «Serial Production Coupés», η M4 GTS συνεχίζει την επιτυχία των M4 Coupé και 435i Coupé, που ψηφίστηκαν Sports Car of the Year το 2014 και 2013 αντίστοιχα.

Η M4 GTS επιβεβαιώνει τις σπορ ικανότητές της με χρόνο γύρου 7:28 λεπτών στη θρυλική πίστα Nürburgring-Nordschleife. Στις επιδόσεις αυτές συμβάλλει μία ανάρτηση coilover τριών δρόμων ειδικά προσαρμοσμένη για τη M4 GTS, τα ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup 2 σε διαστάσεις 265/35 R19 μπροστά και 285/30 R20 πίσω, η δομή ελαφρού βάρους με τη χρήση αλουμινίου, η χρήση ανθρακονημάτινων συνθετικών υλικών και ατσαλιών υψηλής αντοχής και ένας εν σειρά 6κύλινδρος βενζινοκινητήρας υψηλών επιδόσεων, τεχνολογίας M TwinPower Turbo. Χάρη στο καινοτόμο σύστημα ψεκασμού νερού (που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε μοντέλο μαζικής παραγωγής) ο κινητήρας αποδίδει 500 ίππους και ροπή 61,2 χγρμ από 3000 κυβικά εκατοστά (κατανάλωση μικτού κύκλου: 8,5 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 199 g/km). Η BMW M4 GTS έχει επιτάχυνση 0 – 100 km/h σε 3,8 δεύτερα, ενώ η τελική της ταχύτητα αγγίζει τα 305 km/h (με ηλεκτρονικό κόφτη).

BMW 3.0 CSL Homage

carsfa1 carsfa2 carsfa7

Η BMW 3.0 CSL Homage συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στην κατηγορία «Concept Cars» που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά και επικράτησε με μεγάλη διαφορά έναντι των άλλων υποψηφίων μοντέλων. Αυτή η σχεδιαστική μελέτη παρουσιάστηκε στο φετινό Concorso d’Eleganza Villa d’Este σαν φόρος τιμής της σχεδιαστικής ομάδας της BMW στη θρυλική 3.0 CSL, το διαχρονικό, κλασικό BMW coupé icon της δεκαετίας του 1970.

Η 3.0 CSL Homage ερμηνεύει εκ νέου το χαρακτήρα του αρχέτυπου μοντέλου στη σύγχρονη εποχή με καινοτόμο, συναρπαστικό τρόπο. Στη δημιουργία του πρωτοτύπου χρησιμοποιήθηκαν υλικά αιχμής, όπως το ανθρακόνημα (CFRP). Αυτό το high-tech υλικό χρησιμοποιείται εκτενώς στη 3.0 CSL Homage, εξελίσσοντας τη φιλοσοφία δομής ελαφρού βάρους σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής μας. Όπως στο πρώτο μοντέλο της δεκαετίας του 1970, οι γραμμές της 3.0 CSL Homage εκφράζουν γνήσιες δυναμικές επιδόσεις: εντυπωσιακοί διαχύτες αέρα, δυναμικοί θόλοι τροχών και μία προεξέχουσα οροφή και η πίσω αεροτομή πλαισιώνουν ένα επιμηκυμένο αμάξωμα. Ο εμπρός διαχύτης αέρα χρησιμεύει για τον εξαερισμό του χώρου του κινητήρα, ενώ τα φτερά πάνω από τους πίσω τροχούς διασφαλίζουν βέλτιστη ροή αέρα γύρω από το όχημα. Μικρές κάμερες που αντικαθιστούν τους εξωτερικούς καθρέπτες μειώνουν επιπλέον την αεροδυναμική αντίσταση. Η μεγάλη πίσω αεροτομή αυξάνει την επιφανειακή πίεση στον πίσω άξονα, βελτιώνοντας έτσι τη μετάδοση ισχύος. Τα αεροδυναμικά βοηθήματα Air Curtain και Air Breather εγγυώνται βέλτιστο εξαερισμό θόλων των τροχών και εξαγωγή αέρα. Ο ζάντες αλουμινίου 21ιντσών σε matt και high-gloss δίχρωμο φινίρισμα προσδίδουν μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή πινελιά. Λεπίδες εκτροπής αέρα στα κενά της ζάντας των τροχών βελτιστοποιούν πρόσθετα την αεροδυναμική.

Εκτός από τους νικητές κατηγορίας, μερικά ακόμα μοντέλα BMW φιγουράρισαν στο βάθρο. Στην κατηγορία «Serial Production Sedans», η M5 «30 Years of the M5» διεκδίκησε τη δεύτερη θέση όπως και η X6 M στην κατηγορία «Serial Production SUVs», ενώ η M135i κατατάχθηκε 3η στην κατηγορία «Serial Production Compact Cars».

Η ψηφοφορία αναγνωστών του «Auto Bild Sports Cars of the Year» πραγματοποιήθηκε φέτος για 14η φορά. Ο τίτλος «Sports Car of the Year» είναι από τις σημαντικότερες διακρίσεις για σπορ μοντέλα στη Γερμανία και χαίρει υψηλής εκτίμησης από όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Φέτος, οι αναγνώστες κλήθηκαν να αποφασίσουν ανάμεσα σε 142 μοντέλα. Βάσει δοκιμών και αναφορών των τελευταίων 12 μηνών, τα οχήματα ταξινομήθηκαν σε 18 κατηγορίες: οκτώ για μοντέλα μαζικής παραγωγής, οκτώ για ‘φτιαγμένα’ αυτοκίνητα (tuning) και από μία κατηγορία για οχήματα περιορισμένης παραγωγής και πρωτότυπα αντίστοιχα. Η απονομή βραβείων έγινε στο Essen Motor Show Race Night.

Οι διακρίσεις των μοντέλων BMW:

  • Serial Production Coupés, νικήτρια: M4 GTS.
  • Concept Cars, νικήτρια: 3.0 CSL Homage.
  • Serial Production Sedans, 2η θέση: M5 «30 Years of the M5».
  • Serial Production SUVs, 2η θέση: X6 M.
  • Serial Production Compact Cars, 3η θέση: M135i.

Νίκος Τσάδαρης