Το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο αποτελεί την οικονομική δύναμη πυρός του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και εισόδημα σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για μια ολιστική πολιτική και χρηματοδοτική παρέμβαση που χαρακτηρίζεται από όραμα και τόλμη, ενώ ταυτόχρονα είναι μελετημένη και κοστολογημένη. Και που αποδεικνύει, με τον πιο αδιάψευστο τρόπο, την ακλόνητη δέσμευση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξει εμπράκτως – με έργα και όχι με λόγια – τον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών, σε όποια γωνιά της Ελλάδας και αν ζουν.

Με το Πρόγραμμα αυτό δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που ταλαιπωρούν επί χρόνια τις τοπικές κοινωνίες. Συνδυάζουμε τις τοπικές ανάγκες με τις εθνικές προτεραιότητες και ταυτόχρονα, χτίζουμε μια στέρεη σχέση εμπιστοσύνης με τις τοπικές εκλεγμένες Αρχές, με τις Περιφέρειες και τους Δήμους όλης της χώρας, πέρα από κομματικούς διαχωρισμούς. Παρότι το Πρόγραμμα είχε αρχικά προϋπολογισμό 2,5 δισ. ευρώ, πετύχαμε να αυξήσουμε τον χρηματοδοτικό φάκελο και έτσι διαθέτουμε πλέον έναν ονομαστικό προϋπολογισμό ύψους 3,45 δισ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας μάλιστα και τις συνέργειες που αξιοποιούμε με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, φτάνουμε ουσιαστικά σε έναν χρηματοδοτικό φάκελο που υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ—μέχρι και 1 δισ. ευρώ, δηλαδή, παραπάνω από τον αρχικό.

Πέρα από τον πρωτοφανή ρυθμό προόδου του Προγράμματος από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι και σήμερα, αξίζει να επισημανθεί ότι πλέον όλοι οι δικαιούχοι Δήμοι της χώρας έχουν ένα τουλάχιστον έργο υψηλής προτεραιότητας ενταγμένο στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών, όταν στο ξεκίνημα του Προγράμματος εκατόν εννέα Δήμοι σε όλη τη χώρα δεν είχαν κάποιο έργο ενταγμένο, και πέρυσι τον Μάρτιο ογδόντα πέντε Δήμοι –που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας– δεν είχαν δει κάποια ένταξη.

Όλα αυτά δεν είναι απλή αριθμητική, αλλά αποτυπώνονται στην πραγματική ζωή των πολιτών μέσα από ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα:

  • Στην αγροτική οδοποιία, το μήκος του αγροτικού οδικού δικτύου που έχει ενταχθεί, περίπου 3.700 χιλιόμετρα, είναι όσο η απόσταση Αθήνας-Μαδρίτης.
  • Στην ύδρευση, το μήκος (4.400 χιλιόμετρα) των παλαιωμένων αγωγών ύδρευσης που αντικαθίστανται, είναι 2 φορές η απόσταση Αθήνας-Μονάχου, ενώ η ποσότητα 10.000.000 κυβικών μέτρων νερού που θα εξοικονομηθεί σε ετήσια βάση ισοδυναμεί με την ετήσια ζήτηση πόσιμου νερού μιας πόλης 110.000 κατοίκων.
  • Η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας των 16.700.000 (kWh/έτος) ισοδυναμεί με την ετήσια πλήρη κάλυψη ενός οικισμού 2.000 κατοίκων.

Από αυτά τα πραγματικά εντυπωσιακά στοιχεία φαίνεται καθαρά η μεγάλη δυναμική του Προγράμματος και η καθοριστική συμβολή του στην τόνωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, αλλά και στην ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εκατομμυρίων πολιτών.

Και φυσικά, δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ, αλλά συνεχίζουμε με έναν κοινό στόχο: Να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών και να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη, μέσα από έργα σύγχρονα, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι «έξυπνες πόλεις». Μέσα από έργα που ενισχύουν την πράσινη ανάπτυξη, μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θωρακίζουν τη χώρα από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, όπως είναι τα έργα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων, η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων και άλλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση, η καλύτερη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων με τη χρήση «έξυπνων» υδρομέτρων και πολλά άλλα.

Η πρόκληση για τους επόμενους μήνες είναι η επιτάχυνση των δημοπρατήσεων και συμβασιοποιήσεων από την μεριά της Αυτοδιοίκησης, ώστε την περίοδο 2022-2023 οι πολίτες να μπορέσουν να δουν την καθημερινότητά τους να βελτιώνεται μέσα από έργα που αναβαθμίζουν τα δίκτυα και τις υποδομές.

Για εμάς στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθεμιά από τις Περιφέρειες και καθένας από τους Δήμους της χώρας είναι μια «τοπική Ελλάδα». Και για να μπορέσει η «μεγάλη Ελλάδα» να ευημερήσει, να προκόψει και να προχωρήσει μπροστά, θα πρέπει οι «τοπικές Ελλάδες» να έχουν το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Όπως άλλωστε έλεγε ο αείμνηστος οραματιστής πολιτικός, Αντώνης Τρίτσης, καθένας πρέπει να προσπαθεί να αφήσει «ένα καλό χάραγμα πάνω στην ιστορία αυτού του τόπου». Αυτό, λοιπόν, είναι το «καλό χάραγμα» που θέλουμε να αφήσουμε εμείς στην ιστορία της Πατρίδας μας: Μέσα από το ομώνυμο Πρόγραμμα, να φέρουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας δουλειές, βιώσιμη ανάπτυξη και μια καλύτερη ζωή για όλους.