Οι «νταντάδες της γειτονιάς» είναι μια κοινωνική καινοτομία που αποδεικνύει τα ισχυρά αντανακλαστικά της κυβέρνησης στις ανάγκες της εποχής. Πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται ήδη σε ξένες χώρες και είμαι βέβαιη πως θα βρει άριστη εφαρμογή στη χώρα μας που έχει ακόμη γειτονιές, ισχυρές ανθρώπινες σχέσεις και πολιτισμικά ερεθίσματα κοντά σε αυτές τις ιδέες.

Οι «νταντάδες της γειτονιάς» είναι μια σύγχρονη λύση για την κατ’ οίκον φύλαξη και φροντίδα βρεφών και νηπίων έως 2,5 ετών. Και παρά την άμεση και απλοποιημένη διαδικασία της δράσης, διέπεται από ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας και οργάνωσης. Έχει όριο αριθμού παιδιών που μπορεί να αναλάβει ένας επιμελητής, έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, προβλέπει έγγραφη συμφωνία με τους γονείς, δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Η πολιτεία για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια δημιουργεί με τον πρόσφατο νόμο 4837/2021, «Μητρώο Επιμελητών», με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια εγγραφής μεταξύ των οποίων, η γνώση παροχής Α’ βοηθειών σε παιδιά, η καλή ψυχική υγεία, η ελάχιστη γνωσιακή κατάρτιση και φυσικά η αυτονόητη συνθήκη του να μην εκκρεμεί σε βάρος τους μήνυση ή έγκληση, δίωξη ή καταδίκη για οποιοδήποτε κακούργημα και για μια σειρά αδικημάτων μεταξύ των οποίων και αυτά κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της εμπορίας οργάνων ή ναρκωτικών κ.ά.

Είναι βέβαιο πως οι «νταντάδες της γειτονιάς» θα δώσουν μια μεγάλη ανάσα σε εργαζόμενους γονείς, σε μόνους γονείς, σε αναδόχους και σε χιλιάδες μητέρες που θα ήθελαν να παραμείνουν ενεργές στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, θα μειώσουν την αδήλωτη εργασία, θα δώσουν δουλειά σε χιλιάδες γυναίκες, αλλά και άνδρες που θα θελήσουν να εργαστούν, αφού πιστοποιηθούν, ως επιμελητές και επιμελήτριες στο νέο θεσμό.

Η πολιτεία προχωρά στην οικονομική ενίσχυση, μέσω voucher, χιλιάδων οικογενειών για να χρησιμοποιήσουν τις νταντάδες. Δίνει χρήματα σε στοχευμένες δράσεις που ενισχύουν την οικογένεια και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει μαζί με μια ολόκληρη δέσμη μέτρων (επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται, μείωση ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, ειδικά μέτρα για πολύτεκνους και τρίτεκνους κλπ) το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Η Ελλάδα καινοτομεί ακόμη και στις κοινωνικές δράσεις. Οι «νταντάδες της γειτονιάς» θα γίνουν σύντομα μέρος της ζωής μας.