Μήνες πριν από τη σύλληψη της μαμάς blogger, Ruby Franke, ως ύποπτη για κακοποίηση παιδιών, συνάδελφοι YouTubers και χρήστες είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για κακοποιητική στάση της εν λόγω μαμάς. Η Franke, μια 41χρονη Μορμά, μητέρα έξι παιδιών, συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη αφού η αστυνομία της Santa Clara-Ivins έλαβε κλήση αποστολής γύρω στις 10:50 μ.μ. από έναν νεαρό που ζητούσε βοήθεια.

Το παιδί βρέθηκε υποσιτισμένο και αδυνατισμένο με «ανοιχτές πληγές και κολλητική ταινία γύρω από τα άκρα». Η αστυνομία πήγε στο σπίτι όπου έμενε το παιδί και βρήκε ένα άλλο παιδί σε παρόμοια κατάσταση. Και τα δύο παιδιά μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής.

«Κάνω ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους για ανεξιχνίαστες υποθέσεις αληθινών εγκλημάτων και επηρεαστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που καταχρώνται τη δύναμή τους και χειραγωγούν το κοινό, γιατί, όπως λέω πάντα, δεν είναι δράμα, είναι επικίνδυνο», είπε ο YouTuber γνωστός ως «Swoop» σε ένα βίντεο στο παρελθόν, που περιγράφει λεπτομερώς τα βίντεο του Franke και την υποτιθέμενη κατάχρηση.

Μια από τις ενήλικες κόρες του Franke, η Shari Franke, 20 ετών, δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Instagram της ιστορίας την Πέμπτη που δείχνει ένα αστυνομικό αυτοκίνητο σταθμευμένο σε έναν προαστιακό δρόμο, με τη λέξη «Επιτέλους». Σε μια άλλη ιστορία στο Instagram που ακολούθησε, η Shari μοιράστηκε μια έγραψε: «Γεια σε όλους. Σήμερα ήταν μια μεγάλη μέρα. Εγώ και η οικογένειά μου είμαστε τόσο χαρούμενοι που αποδίδεται δικαιοσύνη. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε την αστυνομία και την CPS για χρόνια σχετικά με αυτό, και είμαστε τόσο χαρούμενοι που τελικά αποφάσισαν να κάνουν βήματα. Τα παιδιά είναι ασφαλή, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά. Παρακαλώ κρατήστε τους στις προσευχές σας και επίσης σεβαστείτε την ιδιωτικότητά τους».

Το κανάλι του Franke “8 Passengers” συγκέντρωσε 2,5 εκατομμύρια συνδρομητές από τότε που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2015, πριν ο Franke μεταπηδήσει σε ένα διαφορετικό κανάλι που ονομάζεται “ConneXions”.

Τελικά τόσο η Franke όσο και η συνεργάτιδά της στο ConneXions, Jodi Hildebrand, συνελήφθησαν για φερόμενη παιδική κακοποίηση. Μήνες πριν από τη σύλληψή της, χρήστες του Διαδικτύου είχαν επισημάνει την αμφίβολη και ίσως παράνομη συμπεριφορά της. Αρκετοί μάλιστα, είχαν από καιρό εντοπίσει σημάδια ότι η μαμά κακοποιούσε τα παιδιά της, δείχνοντας πώς τα παιδιά έλεγαν στην κάμερα ότι δεν ήθελαν να τραβήξουν βίντεο ή πώς η μαμά κατέγραψε προσωπικές στιγμές, όπως ένα παιδί που μαθαίνει πώς να ξυρίζεται, όπως μεταδίδει η New York Post.

Οι γείτονες της Franke είπαν ότι ανησυχούσαν εδώ και καιρό για τη συμπεριφορά της στα παιδιά. «Όλοι αναστενάζουμε από ανακούφιση, γιατί πιστεύαμε ότι θα έβγαιναν από αυτό το σπίτι με σακούλες», είπε ένας άνδρας γείτονας στο NBC News υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι γείτονες ισχυρίστηκαν ότι η Franke ήθελε να γίνει μέρος της καθημερινότητά τους, συμπεριλαμβανομένης της φερόμενης «διδασκαλίας» σε έναν άντρα γείτονα σχετικά με μια αφίσα στο γκαράζ του με γυναίκες με τα σορτς τους. Θυμάμαι πως έλεγε: «Δεν μετανοούν σωστά», που είναι ένας μορμονικός όρος για το «αμαρτάνουν». Απλώς πλήρης παραφροσύνη» σημείωσε ένας άντρας γείτονας της, στο NBC News.

Ακόμη και τα μέλη της οικογένειας της Franke είπαν ότι πήραν μια νέα πνοή αφού ήξεραν ότι τα μικρά παιδιά της ήταν ασφαλή μετά τη σύλληψή της. «Θα ένιωθα πολύ άβολα να συνεχίσω να δημοσιεύω περιεχόμενο μετά τη σύλληψη της αδερφής μου. Αισθάνομαι σαν να έχει σηκωθεί ένα βάρος καθώς τώρα γνωρίζουμε ότι τα ανίψια μας είναι ασφαλή», ανέβασε η αδερφή του Franke, Bonnie Hoellein, σε ένα βίντεο που είχε διαγραφεί έκτοτε στο YouTube, σύμφωνα με το NBC. Δεν είναι σαφές πότε η Franke και η Hildebrand θα εμφανιστούν στο δικαστήριο.