Ενώ η ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει φέρει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, με αμελητέα πρόοδο, και στο παρασκήνιο πληθαίνουν οι υποστηρικτές ενός σεναρίου Κορέας για τον τερματισμό του πολέμου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ξέσπασε εναντίον των επικριτών του Κίεβου στη Δύση.

Συγκεκριμένα, ο Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε όσους σχολιάζουν αρνητικά το Κίεβο για τον αργό ρυθμό της αντεπίθεσης «να σκάσουν» (to shut up).

«Η κριτική στον αργό ρυθμό της αντεπίθεσης ισοδυναμεί με φτύσιμο στο πρόσωπο του Ουκρανού στρατιώτη που θυσιάζει τη ζωή του κάθε μέρα, προχωρώντας και απελευθερώνοντας το ένα χιλιόμετρο ουκρανικού εδάφους μετά το άλλο», τόνισε, σύμφωνα με το Politico, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε ως παρατηρητής.

«Θα συνιστούσα σε όλους τους επικριτές να βγάλουν τον σκασμό. Ελάτε στην Ουκρανία και προσπαθήστε να απελευθερώσετε ένα τετραγωνικό εκατοστό μόνοι σας», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία έχει ξεκινήσει την αντεπίθεσή της από τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο η αρχική αισιοδοξία για απώθηση των Ρώσων και επανάκτηση των εδαφών μέχρι και της Κριμαίας έχει προς ώρας διαψευστεί. Εδώ και εβδομάδες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι αναφορές για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

Πριν από λίγο καιρό υπήρξε μάλιστα και δημόσια αναφορά από τον διευθυντή του γραφείου του επικεφαλής του ΝΑΤΟ περί ανακωχής με παράδοση εδαφών στο πρότυπο του τερματισμού του πολέμου της Κορέας. Ο εν λόγω αξιωματούχος μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από το Κίεβο αναγκάστηκε να ανακαλέσει, ωστόσο είναι γεγονός πως το εν λόγω σενάριο βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και αρκετό καιρό.

Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας αποδίδουν τη σχεδόν μηδενική πρόοδο στην καθυστέρηση παροχής βαρέως εξοπλισμού (τανκς, πύραυλοι και αεροσκάφη) από τους δυτικούς συμμάχους.  

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ντμίτρο Κουλέμπα βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει το αίτημα για περισσότερα και πιο αποτελεσματικά όπλα:

«Η συζήτηση που κάνουμε τώρα με τη γερμανική κυβέρνηση αφορά την παροχή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus — η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο το έχουν ήδη κάνει». Πρόκειται για πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση άνω των 500 χιλιομέτρων. Η Γερμανία, όπως και πολλοί άλλοι δυτικοί σύμμαχοι, θα προτιμούσε οι ουκρανικές δυνάμεις να μη διαθέτουν εξοπλισμό που θα τους επιτρέπει ισχυρά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγάλη κλιμάκωση, με απρόβλεπτη και ανεξέλεγκτη αντίδραση από τη Μόσχα, αλλά και τους συμμάχους της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, από την πλευρά του, αντιτείνει: «Δεν υπάρχει πραγματικά ούτε ένα αντικειμενικό επιχείρημα ενάντια στη λήψη αυτής της απόφασης».

Αντίθετα, ισχυρίστηκε, «θα βοηθήσει την αντιάμυνά μας και επομένως θα βοηθήσει να τελειώσει ο πόλεμος νωρίτερα». Στο ίδιο πλαίσιο κάλεσε «όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που διαθέτουν F16 να ακολουθήσουν την Ολλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία και να συνεισφέρουν, όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και με αεροπλάνα». «Είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα τώρα», πρόσθεσε.