Ύστερα από σχεδόν δύο εβδομάδες αιχμαλωσίας απελευθερώθηκαν μια αμερικανίδα νοσηλεύτρια και η κόρη της, τις οποίες είχαν απαγάγει ένοπλοι κοντά στην πρωτεύουσα της Αϊτής, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση στην οποία απασχολείται η 31χρονη.

Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς όλους όσοι προσεύχονταν για τα θύματα της απαγωγής, η ΜΚΟ «El Roi Haiti» αναφέρει σε ανάρτηση στον ιστότοπό της: «Επιβεβαιώνουμε την ασφαλή απελευθέρωση του μέλους και φίλης της ομάδας μας Αλίς Ντορσενβίλ και του παιδιού της, που κρατούνταν όμηροι στο Πορτ-ο-Πρενς».

Η αμερικανίδα νοσηλεύτρια –σύζυγος του διευθυντή της ΜΚΟ– και η κόρη της είχαν απαχθεί στις 27 Ιουλίου από την πανεπιστημιούπολη, κοντά στο Πορτ-ο-Πρενς.

Την ημέρα της απαγωγής τους, η αμερικανική κυβέρνηση είχε διατάξει την αποχώρηση του μη απαραίτητου προσωπικού της στην Αϊτή, καθώς και των οικογενειών τους. Παράλληλα, είχε απευθύνει έκκληση στους αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν τη νησιωτική χώρα «το συντομότερο δυνατόν» λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης πάνοπλων συμμοριών.

Περίπου 300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα, έπεσαν θύματα απαγωγέων στην Αϊτή το πρώτο εξάμηνο του 2023 –αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο–, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF.

Η φτωχή χώρα της Καραϊβικής είναι βυθισμένη στη δίνη οικονομικής και πολιτικής κρίσης, ενώ συμμορίες ελέγχουν περίπου το 80% της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς και η εγκληματικότητα έχει εκτιναχθεί στα ύψη: ένοπλες ληστείες, απαγωγές με σκοπό την καταβολή λύτρων, βιασμοί και δολοφονίες αποτελούν καθημερινά φαινόμενα.