Ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος ζήτησε σήμερα επισήμως συγγνώμη για τη συμμετοχή της χώρας του στο δουλοκτητικό σύστημα, λέγοντας πως αισθάνεται πως το ζήτημα τον αγγίζει «προσωπικά και εξαιρετικά».

«Σήμερα στέκομαι μπροστά σας ως βασιλιάς και μέλος της κυβέρνησης. Σήμερα ζητώ συγγνώμη», δήλωσε επευφημούμενος ο Γουλιέλμος Αλέξανδρος στη διάρκεια εκδήλωσης στο Άμστερνταμ για τα 160 χρόνια από την απελευθέρωση των σκλαβων στην Ολλανδία και στις πρώην αποικίες της στην Καραϊβική.

Το δουλεμπόριο συνέβαλε στη χρηματοδότηση του «χρυσού αιώνα» της Ολλανδίας, μιας περιόδου ευημερίας, χάρη στο θαλάσσιο εμπόριο, κατά τον 16ο και 17ο αιώνα.

Η χώρα προώθησε περίπου 600.000 Αφρικανούς σκλάβους, ιδίως στη Νότια Αμερική και την Καραϊβική.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τον Δεκέμβριο του 2022 χαρακτήρισε το δουλεμπόριο «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», ζητώντας επίσημα συγγνώμη για τον ρόλο που διαδραμάτισε το κράτος. Ωστόσο η πρωθυπουργός του Ζιντ Μάαρτεν και ο πρόεδρος του Σουρινάμ εξέφρασαν στη συνέχεια τη λύπη τους για την «απουσία διαλόγου» εκ μέρους της Ολλανδίας για το θέμα αυτό. Κάποιες πρώην αποικίες της Ολλανδίας έχουν ζητήσει αποζημιώσεις για τις ενέργειες του ολλανδικού κράτους.