Συναγερμός έχει σημάνει στη Δύση και κυρίως στις χώρες της Βαλτικής, για την παρουσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν στη Λευκορωσία και τις δηλώσεις του ηγέτη της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο που δείχνει πως επιθυμεί να επωφεληθεί από την εμπειρία των μαχητών της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ.

«Η Βάγκνερ είναι από μόνη της μια στρατιωτική δύναμη και αυτό αυξάνει την απειλή», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο  Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Μάργκους Τσάχκνα, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Les Échos, επανέλαβε το αίτημα για επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, μεταξύ των οποίων είναι και η χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Στις δηλώσεις του, υπογράμμισε την ανησυχία της Εσθονίας για τις προθέσεις Λουκασένκο και σημείωσε πως η Εσθονία τάσσεται υπέρ της «γρήγορης χρήσης» ρωσικών παγωμένων περιουσιακών στοιχείων.

Όπως είπε πρέπει να βρεθεί ένας νόμιμος τρόπος για να αξιοποιηθούν, σημειώνοντας ότι η Εσθονία έχει αναπτύξει ένα νομικό πλαίσιο, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τους ευρωπαίους εταίρους.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί αναγκαία την δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού για την καταγραφή αυτών των περιουσιακών στοιχείων, προσθέτοντας, ότι υπάρχει ένας στη Χάγη, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να δημιουργήσει το δικό της μέσο.

Υπενθυμίζεται πως η χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο και της συζήτησης για το «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ουκρανία. Οι υποστηρικτές υπογραμμίζουν πως πρόκειται για σημαντικά κεφάλαια που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ωστόσο πολλά κράτη μέλη εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη νομιμότητα μιας τέτοιας κίνησης, αλλά και το προηγούμενο που μπορεί να δημιουργήσει.