«Η ειρήνη, προκειμένου να είναι βιώσιμη, πρέπει να είναι δίκαιη. Και δίκαιη ειρήνη δεν μπορεί να σημαίνει πάγωμα της διένεξης και αποδοχή μιας συμφωνίας υπαγορευμένης από τη Ρωσία», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους (11-12 Ιουλίου) δεν θα απευθυνθεί πρόσκληση ένταξης της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του Βίλνιους «δεν συζητούμε μια επίσημη πρόσκληση στην Ουκρανία. Αυτό που συζητούμε είναι πώς θα φέρουμε την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν διαβουλεύσεις σε εξέλιξη και δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμά τους», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ωστόσο ότι «οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές», όπως έδειξε η Συμμαχία με την πρόσκληση προς την Φινλανδία και τη Σουηδία. Ισχύει επίσης «αυτό που είπαμε ήδη το 2008, ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι «δεν είναι δουλειά της Ρωσίας, αλλά των συμμάχων να αποφασίσουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή και η Ρωσία δεν διαθέτει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ».

Τόσο ο κ. Στόλτενμπεργκ όσο και ο κ. Σολτς τόνισαν ότι η στήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί, αλλά επισήμαναν εμφατικά ότι «το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στον πόλεμο». Ο καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ο πόλεμος να κρατήσει ακόμη για καιρό. «Προετοιμαζόμαστε για αυτό και προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας σε αυτή την υπόθεση. Θα συνεχίσουμε όμως να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», δήλωσε.