Ένα φωτογραφικό «κλικ» μπορεί να ταξιδέψει τον θεατή μίλια μακριά από εκεί που ο ίδιος βρίσκεται. Μέσα από τις φωτογραφίες, μπορούμε να δούμε τον κόσμο με άλλα μάτια και να εστιάσουμε, οπτικά, σε αυτό που θεωρεί ο εκάστοτε φωτορεπόρτερ σημαντικό. Με μια φωτογραφία, ενημερωνόμαστε εύκολα και έγκυρα για το τι συμβαίνει γύρω μας, αλλά και για το τι συμβαίνει με στον πλανήτη. Πυρκαγιές που γέμισαν με καπνό το μισό τμήμα των ΗΠΑ, ο βομβαρδισμός στο φράγμα της Ουκρανίας αλλά και η ελληνική επικαιρότητα, είναι κάποια από τα θέματα που τράβηξαν το ενδιαφέρον της καλλιτεχνικής ματιάς των έμπειρων φωτορεπόρτερ.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Κύθνος: Η ανασκαφική στο Βρυόκαστρο έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα

Η πρόσφατη ανασκαφική έρευνα στην Ακρόπολη της αρχαίας Κύθνου στο Βρυόκαστρο. Οι εργασίες εκεί, εστίασαν στην ανασκαφή των κτηρίων της Ακρόπολης που είχαν έρθει στο φως το 2021. Το Νότιο τμήμα της ακρόπολης προοριζόταν για εγκαταστάσεις στρατιωτικού χαρακτήρα της Μακεδονικής φρουράς που εγκατάστησε στην Κύθνο το 201 π.Χ. ο Φίλιππος Ε’. Οι καθαρισμοί που έγιναν στον τομέα αυτό, έφεραν στο φως δεξαμενές, οι οποίες εξασφάλιζαν αποθέματα νερού σε καιρό πολιορκίας.

Αιγαίο: Βρέθηκε το βρετανικό υποβρύχιο HMS Triumph μετά από 81 χρόνια

Το βρετανικό υποβρύχιο που αγνοούνταν από το 1942 και είχε βυθιστεί με 64 άτομα πλήρωμα, εντοπίστηκε σε βάθος 203 μέτρων, έπειτα από πολυετή έρευνα. Πρόκειται για το Η.Μ.S TRIUMPH, του οποίου τα ίχνη εξαφανίστηκαν πριν από 81 χρόνια στο Αιγαίο.

Το θεαματικό φεγγάρι της Φράουλας στο Σούνιο

Η πρώτη πανσέληνος του καλοκαιριού έφτασε με το φεγγάρι της Φράουλας. Όσοι ήταν στο Σούνιο, είχαν την τύχη να απολαύσουν το λαμπρό και ολοστρόγγυλο φεγγάρι στον ρομαντικό προορισμό. Η πανσέληνος του Ιουνίου ονομάζεται «φεγγάρι της Φράουλας», γιατί αυτός ο μήνας είναι ο κατάλληλος για τη συγκομιδή του καλοκαιρινού φρούτου.

Ουκρανία: Η ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα

Αδιαμφισβήτητα, μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις ήταν αυτή της έκρηξης του φράγματος στην Ουκρανία. Κίεβο και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για αυτή την καταστροφή, ενώ στην πλάτη χιλιάδων ανθρώπων παίζονται πολιτικά παιχνίδια. Μέχρι στιγμής, πάνω από 4.300 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.

ΗΠΑ: Ο καπνός από τις φωτιές του Καναδά

Οι πυρκαγιές στον Καναδά έχουν γεμίσει καπνό τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, καθιστώντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Η γέφυρα George Washington, που ενώνει το Νιού Τζέρσει με το Μανχάταν, μοιάζει σαν να οδηγεί σε μια χαμένη πόλη, χωμένη μέσα στον καπνό.

Χονγκ Κονγκ: Τα τεράστια παπάκια βγήκαν στη θάλασσα

Μια καλλιτεχνική εγκατάσταση με τίτλο «Double Ducks» από τον Ολλανδό καλλιτέχνη Florentijn Hofman εγκαταστάθηκε σε λιμάνι του Χονγκ Κονγκ. Δύο γιγάντιες φουσκωτές πάπιες έκαναν θραύση στο λιμάνι Βικτόρια. Ο καλλιτέχνης ελπίζει πως οι πάπιες θα φέρουν ευτυχία στην πόλη. Οι φουσκωτές κίτρινες πάπιες, ύψους 18 μέτρων, θα πλέουν στο λιμάνι για δύο εβδομάδες.

Παλαιστίνη: Χαλάσματα πολέμου σαν παιδική χαρά

Παιδιά από την Παλαιστίνη περπατούν μπροστά από μια τοιχογραφία που είναι ζωγραφισμένη σε ένα σπίτι που καταστράφηκε στις πρόσφατες μάχες με το Ισραήλ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Οι κάτοικοι έχουν στήσει τοιχογραφίες και οθόνες με ισραηλινούς πυραύλους και θραύσματα σε μια έκθεση, με στόχο να τραβήξουν την προσοχή στις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους. Το Ισραήλ επιτέθηκε σε εκατοντάδες στόχους, ενώ οι μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ εκτόξευσαν πάνω από 1.000 ρουκέτες στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια πέντε ημερών μαχών τον περασμένο μήνα.

Βραζιλία: «Αυτή η αγκαλιά» στον ωκεανό

Στην παραλία Sao Conrado της Βραζιλίας, οι άνθρωποι σχημάτισαν μια γραμμή κρατώντας τα χέρια τους, για μια συμβολική ομαδική αγκαλιά με τον ωκεανό, κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η περιβαλλοντική οργάνωση Route Brasil κάλεσε τον κόσμο να συγκεντρωθεί για την εκδήλωση που ονομάστηκε «Αυτή η αγκαλιά» για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τη ρύπανση των ωκεανών.