Τουλάχιστον 80 είναι οι νεκροί και περισσότεροι από 800 οι τραυματίες μετά τη σύγκρουση δύο τρένων και τον εκτροχιασμό του ενός στην περιφέρεια Μπαλασόρ της Οντίσα της Ινδίας σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμο.

Η επιχείρηση διάσωσης είναι σε εξέλιξη και παρέχεται «κάθε δυνατή βοήθεια» στα θύματα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Πρόκειται για ένα «σοβαρό δυστύχημα», είπε στους δημοσιογράφους ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Δυτικής Βεγγάλης. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στελέχη της σιδηροδρομικής εταιρείας South Eastern Railway, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, εξέφρασαν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγάλος.

Το Κορομαντέλ Εξπρές εκτροχιάστηκε και τα βαγόνια του έπεσαν στη διπλανή γραμμή. Πολλοί από τους επιβάτες εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια.

«Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο για τις λεπτομέρειες και τον απολογισμό των θυμάτων αυτήν τη στιγμή. Βρισκόμουν στο Δελχί και σπεύδω στο σημείο του δυστυχήματος», είπε ο Αρτσάνα Τζόσι, ο γενικός διευθυντής της South Eastern Railways.

Στα πλάνα από το σημείο της καταστροφής διακρίνονται οι διασώστες που προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στα συντρίμμια του ενός τρένου, αναζητώντας εγκλωβισμένους επιζώντες.

Ο πρωθυπουργός της Οντίσα Ναβίν Πατνάικ είπε ότι προτεραιότητα των αρχών είναι «να μεταφέρουν τους ζωντανούς στα νοσοκομεία, να φροντίσουν τους επιζώντες».

Για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης έχουν κινητοποιηθεί ομάδες διασωστών από την πρωτεύουσα της Οντίσα, το Μπουμπανεσβάρ, που απέχει 200 χιλιόμετρα, και από την Κολκάτα, στη Δυτική Βεγγάλη, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Ασουίνι Βαϊσνάου. Έχουν επίσης κινητοποιηθεί η Δύναμη Ανταπόκρισης σε Εθνικές Καταστροφές, ομάδες διασωστών από άλλα κρατίδια καθώς και η πολεμική αεροπορία.

«Αναμένουμε ότι η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι αύριο το πρωί. Από την πλευρά μας, προετοιμάσαμε όλα τα μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, από εδώ μέχρι την πρωτεύουσα του κρατιδίου, ώστε να αναλάβουν την περίθαλψη των τραυματιών», είπε ένας εκπρόσωπος. Πρόσθεσε ότι επί τόπου στάλθηκαν 75 ασθενοφόρα αλλά και «πολλά λεωφορεία» για να μεταφέρουν τους τραυματίες.

Συλλυπητήρια από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Βαθιά θλίψη για την τραγική απώλεια ζωών από τη σύγκρουση τρένων στην ανατολική Ινδία, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter.

Επίσης, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα με τον λαό και την κυβέρνηση της Ινδίας. Όπως μεταδόθηκε νωρίτερα, τουλάχιστον 50 είναι νεκροί και περισσότεροι από 300 οι τραυματίες, μετά τη σύγκρουση δύο τρένων και τον εκτροχιασμό του ενός στην Περιφέρεια Μπαλασόρ της Οντίσα.