Εδώ και μήνες η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το σενάριο της ουκρανικής αντεπίθεσης. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχουν εκφραστεί δημόσια – και από τα πιο επίσημα χείλη – αμφιβολίες για τη δυνατότητα επιτυχίας της στην παρούσα φάση. Η περιβόητη και πολυαναμενόμενη εαρινή αντεπίθεση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ενώ το καλοκαίρι απέχει πλέον μόλις λίγες εβδομάδες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε πως θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για την αντεπίθεση καθώς ο ουκρανικός στρατός δεν έχει λάβει τα απαραίτητα όπλα από τη Δύση, που θα τον βοηθήσουν να πετύχει τους στόχους χωρίς να υποστεί τεράστιες απώλειες. Αξιωματούχοι επικαλούνται ακόμη την εκπαίδευση των μαχητών, αλλά και τις καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με το Associated Press, που παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους έχει καθυστερήσει η ουκρανική αντεπίθεση, φέτος χρειάστηκε περισσότερος χρόνος ώστε το έδαφος της Ουκρανίας να ξεπαγώσει λόγω του ότι η άνοιξη μέχρι στιγμής ήταν υγρή και κρύα. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τους Ουκρανούς να προχωρήσουν στην αντεπίθεση. Επιπλέον, το έδαφος παραμένει λασπώδες με μεγάλο βάθος κάτι που δυσκολεύει την κίνηση κάποιων οχημάτων. «Η λάσπη είναι σαν σούπα», λέει ο αξιωματούχος. «Βουλιάζεις μέσα της».

Πάντως, όπως αναφέρει το Associated Press, οι ίδιοι αξιωματούχοι επιμένουν πως η αντεπίθεση πλησιάζει και υπογραμμίζουν πως το Κίεβο έχει ήδη προβεί σε ορισμένες κινήσεις για να διαμορφώσει τις επιθυμητές συνθήκες.

Σχετικά με τα όπλα που έχουν σταλεί στην Ουκρανία, το Associated Press  υπογραμμίζει πως μόνο τους τελευταίους πέντε μήνες, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο αξίας άνω των 14 δισ. δολαρίων. Το ΝΑΤΟ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι έχουν επίσης προσφέρει οπλισμό και επιπλέον δεσμεύτηκαν για αποστολή αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και συστημάτων αεράμυνας αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων.

Όμως, μεγάλο μέρος αυτού του εξοπλισμού δεν έχει παραδοθεί ακόμα, αναφέρει ο Μπεν Μπάρι, πρώην αξιωματούχος Πληροφοριών της Βρετανίας και νυν συνεργάτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών.

Για παράδειγμα, από τα περίπου 300 άρματα μάχης που η Δύση δεσμεύτηκε πως θα στείλει έχουν παραδοθεί μόλις 100. Παράλληλα, από τα 700 οχήματα μάχης έχουν φτάσει στην Ουκρανία μόνο τα 300. Η Ουκρανία θα χρειαστεί επίσης αρκετά πυρομαχικά προκειμένου να διατηρήσει έναν εντατικό ρυθμό μαχών αφού ξεκινήσει η αντεπίθεση.

Όπως υπογραμμίζει το Associated Press, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία φαίνεται πως βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει περίπου 200.000 άνδρες κατά μήκος μιας γραμμής 1.000 χλμ, υποστηρίζει δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί. Τα εν λόγω στρατεύματα, αν και δεν είναι τόσο καλά εκπαιδευμένα, προστατεύονται από τάφρους, ναρκοπέδια και τσιμεντένια φράγματα που δυσκολεύουν την κίνηση των αρμάτων μάχης.