Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν το πρωί της Τρίτης (16/5) πως κατέρριψαν και τους 18 διαφόρων τύπων πυραύλους που εκτόξευσε στη διάρκεια της νύχτας η Ρωσία.

Τη σχετική ανακοίνωση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι.

Η Ρωσία εκτόξευσε έξι βαλλιστικούς πυραύλους Κινζάλ από αεροσκάφος, εννέα πυραύλους κρουζ Καλίμπρ από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και τρεις πυραύλους εδάφους Ισκαντέρ, ανέφερε ο Ζαλούζνι μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας επεσήμανε πως έξι ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχίντ καταρρίφθηκαν επίσης, καθώς και τρία αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το Reuters σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή.

Ήταν η όγδοη αεροπορική επίθεση που πραγματοποιήθηκε αυτό τον μήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία

Λάμψεις φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό πάνω από το Κίεβο στη διάρκεια της όγδοης αεροπορικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε αυτό τον μήνα εναντίον της πρωτεύουσας. Οι αρχές της πόλης δεν ανέφεραν αμέσως μεγάλες ζημιές και ανακοίνωσαν πως μόνο τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν από συντρίμμια που έπεσαν.

«Ήταν εξαιρετική στη σφοδρότητά της – ο μεγαλύτερος αριθμός πυραύλων στη βραχύτερη χρονική περίοδο», ανέφερε σε σχόλιά του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο Σέρχι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης του Κιέβου.

Νωρίς σήμερα το πρωί, σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν σχεδόν σε όλη την ουκρανική επικράτεια και ακουγονταν για περισσότερο από τρεις ώρες στο Κίεβο και την περιφέρειά του.

«Η αποστολή του εχθρού είναι να σπείρει τον πανικό και να δημιουργήσει χάος. Εντούτοις, στη βόρεια ζώνη επιχειρήσεων (που περιλαμβάνει το Κίεβο) όλα βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο», δήλωσε ο στρατηγός Σέρχι Νάεφ, διοικητής των Κοινών Δυνάμεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο πύραυλος Κινζάλ, που σημαίνει «εγχειρίδιο» στα ρωσικά, είναι ένα από τα έξι όπλα «νέα γενιάς» που παρουσιάσθηκαν το 2018 από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν ο ρώσος πρόεδρος είχε καυχηθεί ότι δεν μπορούν να καταρριφθούν από κανένα από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που υπάρχουν στον κόσμο.