Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ παραιτήθηκε την Παρασκευή, μετά από έρευνα σε βάρος του για καταγγελίες περί εργασιακού εκφοβισμού (mobbing).

Ο Ράαμπ, σύμφωνα με το CNBC, σε επιστολή του προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ανέφερε πως «είχε δεσμευτεί πως θα παραιτηθεί εάν η έρευνα αυτή προέβαινε σε οποιοδήποτε εύρημα για εκφοβισμό. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να κρατήσω τον λόγο μου».

Συνεχίζοντας αναφέρει πως από την έρευνα απορρίφθηκαν όλοι οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν εναντίον του, εκτός από δύο, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται, είναι «ελαττωματικοί και δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την άσκηση καλής διακυβέρνησης». «Οι υπουργοί θα πρέπει να είναι σε θέση να ασκούν άμεση επίβλεψη στους ανώτερους αξιωματούχους σε περιπτώσεις κρίσιμων διαπραγματεύσεων», προσθέτει, υποστηρίζοντας πως ποτέ δεν έβρισε, φώναξε ή εκφόβισε κάποιον σωματικά στη διάρκεια τεσσεράμισι ετών.

Όπως γράφει στην επιστολή του, απορρίπτοντας τις εις βάρος του καταγγελίες, «θα ενθαρρύνει τις ψευδείς καταγγελίες εις βάρος υπουργών και θα αποθαρρύνει όσους ηγούνται της αλλαγής εκ μέρους της κυβέρνησής σας και τελικά του βρετανικού λαού».

Το BBC αναφέρει πως η πεντάμηνη έρευνα που διεξήχθη για το θέμα, από τον ανώτερο δικηγόρο, Άνταμ Τόλεϊ, συγκροτήθηκε από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ μετά από συνολικά οκτώ καταγγελίες για τη συμπεριφορά του Ντομινίκ Ράαμπ ως υπ. Δικαιοσύνης και υπ. Εξωτερικών επί πρωθυπουργίας Μπόρις Τζόνσον, καθώς και την περίοδο που ήταν υπουργός Brexit υπό την Τερέζα Μέι.

Ο Ντομινίκ Ράαμπ υπήρξε εκ των βασικών υποστηρικτών του Ρίσι Σούνακ κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής μάχης για την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος, των Τόρις. Πλέον ο πρωθυπουργός καλείται να διορίσει νέο υπ. Δικαιοσύνης και αναπληρωτή πρωθυπουργό, αλλά και να εξηγήσει αν γνώριζε για τις καταγγελίες όταν διόριζε τον Ράαμπ ως μέλος της κυβέρνησής του τον περασμένο Οκτώβριο.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τον τρίτο υπουργό που απομακρύνεται από την κυβέρνηση Σούνακ: ο Γκάβιν Γουίλιαμσον, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Νοέμβριο μετά τις καταγγελίες εις βάρος του για εκφοβισμό. Τον Ιανουάριο ο Βρετανός πρωθυπουργός απέπεμψε τον επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος Ναντίμ Ζαχάουι αφού παραβίασε τον υπουργικό κώδικα αποκρύπτοντας φορολογικά του στοιχεία.

Εξάλλου ο ίδιος ο Σούνακ ερευνάται από την εποπτική αρχή του κοινοβουλίου, η οποία εξετάζει αν δήλωσε τις μετοχές της συζύγου του σε μια εταιρεία διαχείρισης παιδικών σταθμών, η οποία θα ωφεληθεί από μια νέα κυβερνητική πολιτική.