Η αντίστροφη μέτρηση για την στέψη του βασιλιά Καρόλου στο στο Αβαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο στις 6 Μαΐου έχει ήδη αρχίσει και ήδη έγιναν γνωστές λεπτομέρειες της υπέρλαμπρης τελετής, με παραδόσεις που χρονολογούνται εδώ και 1.000 χρόνια αλλά και… νεωτερισμούς.

Για παράδειγμα, το βασιλικό ζεύγος θα μεταφερθεί από το Μπάκιγχαμ στο Αβαείο με μια υπερσύγχρονη άμαξα με… κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα και ειδικά αμορτισέρ.

Σύμφωνα με την Σάλι Γκούντσερ, επιμελήτρια της βασιλικής συλλογής: «Είναι η πρώτη φορά που αυτή η άμαξα χρησιμοποιείται σε μια στέψη. Παραδόθηκε στη βασίλισσα Ελισάβετ το 2014 και χρησιμοποιήθηκε για την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου εκείνο το έτος». Το όνομα της άμαξας είναι Diamond Jubilee State Coach.

Η εκδήλωση, πάντως, θα έχει μερικές διαφορές από εκείνη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953, κυρίως όσον αφορά την κλίμακά της, αντανακλώντας εν μέρει τη σύγχρονη εποχή και την τρέχουσα κρίση του κόστους ζωής.

Σύμφωνα με το BBC η διαδρομή που θα ακολουθήσει το βασιλικό ζεύγος είναι συντομότερη από εκείνη της Βασίλισσας Ελισάβετ, 70 χρόνια πριν. Από το παλάτι προς την Πλατεία Τραφάλγκαρ και μετά γύρω από την Πλατεία Κοινοβουλίου για να καταλήξει στη δυτική είσοδο του Αβαείου για τη στέψη.

Ο Βασιλιάς Κάρολος θα ενθρονιστεί με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου βάρους 2,5 κιλών. Θα φορέσει το δαχτυλίδι με τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου, ενώ στη πομπή που θα ακολουθήσει θα κρατά ένα σκήπτρο και μια σφαίρα που αντιπροσωπεύει τη θρησκευτική εξουσία.

Με το στέμμα της Μαρίας του Τεκ, συζύγου του βασιλιά Γεωργίου του πέμπτου, θα ενθρονιστεί η Καμίλα, σε μία τελετή όπου έχουν προσκληθεί μόλις 2000 άτομα.

Μετά την τελετή, το ζευγάρι θα επιστρέψει με τη χρυσή κρατική άμαξα ηλικίας 260 ετών, η οποία χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη από αυτή του Γουλιέλμου Δ΄ το 1831. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γεώργιο Γ΄ για να μεταβεί στα κρατικά εγκαίνια του Κοινοβουλίου το 1762, όταν ήταν ακόμη βασιλιάς των αμερικανικών αποικιών της Βρετανίας.

Με μήκος 7 μέτρα, ύψος 3,6 μέτρα και βάρος τεσσάρων τόνων, χρειάζονται οκτώ άλογα για να την τραβήξουν. Τέλος, ένα νέο emoji έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτήσει τους εορτασμούς της στέψης για τα social media.