Οι φωτορεπόρτερ βρίσκονται στο κατάλληλο μέρος στην κατάλληλη στιγμή για να μας μεταφέρουν τα γεγονότα. Μία δύσκολη δουλειά που λέει χίλιες ιστορίες μέσα σε μερικά κλικ. Τα φωτογραφικά καρέ προβάλουν τις σημαντικότερες ειδήσεις που συμβαίνουν καθημερινά σε όλο το κόσμο.

Δε χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Η επιστροφή του Πάπα Φραγκίσκου

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης για τους Καθολικούς, επισκέφθηκε τις φυλακές ανηλίκων Καζάλ Ντελ Μάρμο, στη Ρώμη, για την Τελετή του Νιπτήρος. Στην τελετή πήραν μέρος 12 νέοι διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι εκτίουν την ποινή τους.

Ο Ποντίφικας, μετά την περιπέτεια της υγείας του επέστρεψε στα καθήκοντά του. «Η επίσκεψη αυτή προκάλεσε μεγάλη προσμονή, αλλά και χαρά σε όλους μας», δήλωσε ο ιερέας των φυλακών. Ο «πάπας των φτωχών», αποφάσισε να βρεθεί, για μια ακόμη φορά, κοντά σε ανθρώπους που υποφέρουν και νιώθουν περιθωριοποιημένοι.

Ο Μακρόν «ποντάρει» στον Σι για να επιστρέψει η Ρωσία στη λογική

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ότι υπολογίζει σε αυτόν για να επαναφέρει την Ρωσία στην λογική, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Πεκίνο, όπου ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη την Πέμπτη (06/04). Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Κίνας και απηύθυναν έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την προσφυγή στο πυρηνικό όπλο. «Γνωρίζω ότι μπορώ να υπολογίζω σε εσάς για την επιστροφή της Ρωσίας στην λογική και όλες τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Σι. «Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κατάφερε πλήγμα στην διεθνή σταθερότητα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πύρινη κόλαση στο Μπαγκλαντές

Εκατοντάδες πυροσβέστες και στρατιώτες έδιναν μάχη για να κατασβέσουν πυρκαγιά η οποία ξέσπασε την Τρίτη (04/04) σε αγορά με 3.000 καταστήματα στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, την Ντάκα, προκαλώντας ασφυξία στην παλιά πόλη. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα από την πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 6 το πρωί (03:00 ώρα Ελλάδας), προτού ανοίξουν τα καταστήματα. Ωστόσο αξιωματούχοι της πυροσβεστικής δήλωσαν ότι η διάσημη αγορά Μπάνγκα Μπαζάρ και τρεις άλλες μικρότερες αγορές που βρίσκονται δίπλα της καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς.

Στο σκαμνί ο Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είναι αντιμέτωπος με 30 κατηγορίες. Οι περισσότερες σχετίζονται με την καταβολή 130.000 δολαρίων στην ηθοποιό ερωτικών ταινιών, Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου εκείνη να μη μιλήσει για τη σύντομη σχέση που διατηρούσαν παλαιότερα.

Ωστόσο, η ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δίχασε τους Αμερικανούς και αύξησε τις πιθανότητες του μεγιστάνα να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2024, υπέδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Μάχες δίχως τέλος στη Γαλλία

Τα συνδικάτα της Γαλλίας πραγματοποίησαν τον 11ο γύρο των απεργιακών τους κινητοποιήσεων την Πέμπτη ενάντια στο ασφαλιστικό. Πιο αναλυτικά, μαζικές διαδηλώσεις οργανώθηκαν εκ νέου σε όλες τις πόλεις της Γαλλίας, ενώ δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικές δυνάμεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας, σημειώνονταν επεισόδια στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας με διαδηλωτές από το black block να συγκρούονται με δυνάμεις των ΜΑΤ, που απαντούσαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Η Le Monde μετέδωσε ότι 111 άτομα συνελήφθησαν, ενώ 154 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, «μερικοί σοβαρά», σύμφωνα με ανάρτηση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών.

Η «ζεστή» υποδοχή Ζελένσκι στη Πολωνία

Με στρατιωτικές τιμές και αφιερώματα καλωσόρισαν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τη σύζυγό του, Ολένα Ζελένσκα, στην Πολωνία. Οι συνομιλίες του Ζελένσκι με τους Πολωνούς αξιωματούχους επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, τη διεθνή στήριξη και την οικονομική συνεργασία. Ο Ζελένσκι είχε συνομιλίες με τον Ντούντα και τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και συναντήθηκε με Ουκρανούς πρόσφυγες που αναζήτησαν καταφύγιο στην Πολωνία. Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία έχει υποδεχθεί περίπου 1,6 εκατ. πρόσφυγες από τη γειτονική Ουκρανία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Παράλληλα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ασκεί πιέσεις στη Δύση για την παροχή όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία.

«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή

Ισραήλ

Μεγάλη ένταση στη Μέση Ανατολή για ακόμη μια φορά με την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ να πραγματοποιεί πλήγματα κατά στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, μετά και από εκτόξευση ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα προς το Ισραήλ. Το θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο στην ευρύτερη περιοχή την ώρα που το Ραμαζάνι συμπίπτει με το εβραϊκό και χριστιανικό Πάσχα, με αποτέλεσμα να επικρατεί σημαντική ένταση και στην ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ. Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες προς το νότιο Ισραήλ μέσα στην εβδομάδα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, έπειτα από επιδρομή της αστυνομίας στο τέμενος Αλ Άκσα που πυροδότησε διασυνοριακά πυρά.