Η Ρωσία έχει διαπράξει ένα «μεγάλο φάσμα» εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει έρευνα που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. Μεταξύ άλλων επισημαίνονται εκτελέσεις, δολοφονίες αμάχων, συστηματικά βασανιστήρια και απελάσεις παιδιών. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης σηματοδοτεί μια εξαιρετικά σπάνια καταδίκη ενός μέλους του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην έκθεση της Ανεξάρτητης Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας για την Ουκρανία, ένα όργανο που πραγματοποιεί έρευνα υπό την εντολή του ΟΗΕ, σημειώνεται πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει «αδιάκριτες και δυσανάλογες» επιθέσεις στην Ουκρανία, έχουν καταφύγει σε βασανιστήρια, έχουν σκοτώσει αμάχους και απέτυχαν να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τον ουκρανικό πληθυσμό.

Επίσης γίνεται αναφορά και στις επανειλημμένες επιθέσεις με στόχο τις υποδομές στην Ουκρανία, που είχαν ως σκοπό να αφήσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς θέρμανση και ηλεκτρισμό του πιο κρύους μήνες του χειμώνα. Όπως υπογραμμίζεται και αυτή η πρακτική θα μπορούσε να εξεταστεί ως πιθανό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Σχετικά με την «συστηματική και εκτεταμένη» χρήση βασανιστηρίων σε πολλές περιοχές που καταλήφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, οι ερευνητές παρουσιάζουν στοιχεία για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ρώσους ως κέντρα κράτησης.

Η έκθεση βασίζεται σε περισσότερες από 500 συνεντεύξεις – μαρτυρίες, καθώς και σε δορυφορικές εικόνες και αυτοψίες στους χώρους κράτησης και σε ομαδικούς τάφους. Σημειώνεται πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, όπως αναφέρει ο Guardian, αναμένεται το επόμενο διάστημα να επιδιώξει τη σύλληψη Ρώσων αξιωματούχων για βίαιη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία.

Οι συντάκτες της έκθεσης ανέφεραν επίσης πως υπήρξαν προφανείς παραβιάσεις και από τις ουκρανικές δυνάμεις, ωστόσο πρόκειται για έναν «μικρό αριθμό». Η έρευνα σχεδόν εξολοκλήρου επικεντρώθηκε στις καταγγελίες κατά της Ρωσίας, η οποία από την πλευρά της αρνείται πως έχει διαπράξει θηριωδίες ή ότι έχει στοχεύσει κατά αμάχων.