Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας αναγνώρισε ομόφωνα την Τρίτη (14/3) τη ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner ως «τρομοκρατική οργάνωση». Μάλιστα την κατηγορήσε για «συστηματικά, σοβαρά εγκλήματα κατά την εισβολή στην Ουκρανία».

Όπως μετέδωσε το λιθουανικό τηλεοπτικό δίκτυο LRT, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Novaya Gazeta.Europe, στην απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας, μεταξύ άλλων σημειώνεται πως οι μισθοφόροι της Wagner συνιστούν απειλή για την κρατική αλλά παράλληλα και την κοινωνική ασφάλεια.

Από την έξαρση του πολέμου στην Ουκρανία τα μέλη της Wagner, σύμφωνα με το κοινοβούλιο της Λιθουανίας και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πραγματοποιούν «συστηματικά σοβαρά επιθετικά εγκλήματα, δολοφονίες και βασανιστήρια αμάχων κατοίκων της χώρας, βομβαρδισμούς σπιτιών και άλλων μη στρατιωτικών στόχων, που ισοδυναμεί με τρομοκρατία»,

«Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner… αποτελεί σκιώδες εργαλείο της κυβέρνησης της Ρωσίας» αναφέρεται στην απόφαση, η οποία καλεί τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουκρανίας.