Τον γύρο του κόσμου κάνουν εικόνες από ένα αεροπλάνο της Southwest Airlines που έκανε αναγκαστική προσγείωση την Κυριακή. Είναι οι επιβάτες την ώρα της εκκένωσης εκείνοι που τράβηξαν την προσοχή.

Η πτήση ήταν καθ’ οδόν από την Αβάνα προς το Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν το αεροσκάφος, μπήκε μέσα σε ένα σμήνος πουλιών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα πιλότοι να γυρίσουν το αεροπλάνο πίσω στην Κούβα. Ευτυχώς, κανένας από τους 147 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε. Οι τουρμπίνες διαλύθηκαν μέσα στις φλόγες.

Ωστόσο, παρά τη δύσκολη κατάσταση και τον πανικό, πολλοί από τους επιβάτες δεν ακολούθησαν τους τυπικούς κανόνες εκκένωσης, καθώς πλάνα μετά από την αναγκαστική προσγείωση που δημοσιεύτηκαν στο Twitter, έδειχνε ανθρώπους να ποζάρουν για selfies στα πτερύγια του αεροσκάφους ενώ κάποιοι άλλοι την ώρα που κατέβαιναν την τσουλήθρα έκτακτης ανάγκης, είχαν στα χέρια τους τις αποσκευές τους. Κάτι, που σύμφωνα με τους κανόνες απαγορεύεται.

Στο βίντεο που δημοσίευσε ο @fl360aero, κάποιοι από τους επιβάτες που βρισκόταν στο φτερό του αεροπλάνου είχαν βγάλει τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ κάποιοι άλλοι ήταν στην τσουλήθρα σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, κρατώντας τις βαλίτσες τους.

«Πτήση που αναχωρούσε από την Αβάνα της Κούβας για το Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα το πρωί της Κυριακής ήρθε αντιμέτωπη με σμήνος πουλιών στον κινητήρα και στη μύτη του αεροσκάφους λίγο μετά την απογείωση», έγραψε η ομάδα δημοσίων σχέσεων Southwest στην The Post το απόγευμα της Πέμπτης.

Το αεροπλάνο γέμισε καπνό και χρειάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση. «Οι πιλότοι μας ακολούθησαν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και επέστρεψαν με ασφάλεια στην Αβάνα όπου οι επιβάτες εκκένωσαν την καμπίνα του αεροσκάφους μέσω τσουλήθρων.

Επαινούμε τις γρήγορες, επαγγελματικές ενέργειες των πιλότων και των αεροσυνοδών μας ως απάντηση στην κατάσταση. Ζητούμε συγγνώμη από τους επιβάτες μας για την ταλαιπωρία και απευθυνόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες τους και να προσφέρουμε υποστήριξη» σημείωσε η αεροπορική εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αεροπορικές εταιρείες δεν συνιστούν στους επιβάτες να βγάλουν τις αποσκευές τους σε περίπτωση έκτακτης προσγείωσης. Το 2019, οι New York Times δημοσίευσαν ακόμη και ένα άρθρο που περιγράφει λεπτομερώς όλους τους λόγους για τους οποίους αφήνουμε τσάντες σε ένα αεροπλάνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σε απάντηση στο βίντεο, πολλοί χρήστες του Twitter αποκάλεσαν «απίστευτα ηλίθια» τη στάση των επιβατών.

«Φαίνεται ότι τα βίντεο ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης είναι απόλυτο χάσιμο χρόνου», έγραψε ένας. Ένας άλλος συμφώνησε, λέγοντας: «Τόσο απίστευτα ηλίθιο – το να παίρνεις τις αποσκευές σου και να σπαταλάς χρόνο εκκενώνοντας ένα αεροσκάφος ενώ θέτεις ζωές ανθρώπων σε κίνδυνο – Μπορεί να πεθάνει κάποιος για την οδοντόβουρτσα».

«Αν αρπάξετε τις αποσκευές σας από τον κάδο απορριμμάτων κατά τη διάρκεια μιας εκκένωσης, θα πάω ακριβώς από πάνω σας», πρόσθεσε ένας άλλος σχολιαστής. «Μάτσο ηλίθιοι». Άλλοι μάλιστα ζήτησαν να τιμωρηθούν νομικά οι επιβάτες που άρπαξαν τις αποσκευές τους πριν βγουν από το αεροπλάνο.

«Θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις εάν βγάλετε την τσάντα σας από το αεροπλάνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επεσήμανε ένα άτομο. «Ο χρόνος που χρειάζεται για να πάρεις μια τσάντα μπορεί να είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να σώσεις τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου».

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι επικρίθηκαν για τη φαινομενική αδιαφορία τους, ορισμένοι επιβάτες θυμούνται τον εκτεταμένο τρόμο κατά τη διάρκεια του συμβάντος, λέγοντας στο NBC 6 South Florida ότι πολλοί άνθρωποι «φώναζαν πανικόβλητοι» καθώς η καμπίνα γέμιζε καπνό.