Την παραίτησή της ανακοίνωσε την Παρασκευή (10/2) η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Νατάλια Γκαβριλίτα μετά έπειτα από 18 ταραχώδεις μήνες στην εξουσία που σημαδεύτηκαν από οικονομική αναταραχή και τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία.

Η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σαντού αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης.

«Πιστεύω στον μολδαβικό λαό. Πιστεύω στη Μολδαβία», είπε η Γκαβριλίτα σε συνέντευξη Τύπου. «Πιστεύω πως μπορούμε να τα καταφέρουμε μέσα σε όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις» συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία των 2,5 εκατ. κατοίκων είδε τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται και Ουκρανούς πρόσφυγες να έρχονται μαζικά στη χώρα.

Έχει υποστεί διακοπές ρεύματος μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές και πασχίζει να σπάσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν για την αύξηση των τιμών ιδιαίτερα για το αέριο από τη Μόσχα, οι οποίες σύμφωνα με το Κισινάου αποτελούσαν τμήμα της χρηματοδοτούμενης από το Κρεμλίνο εκστρατείας να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

Η Γκαβριλίτα ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Αύγουστο του 2021, όταν το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της, το Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης, εξασφάλισε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο με εντολή να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.

Νατάλια Γκαβριλίτσα

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχθηκαν τη Μολδαβία ως υποψήφια χώρα για ένταξη πέρυσι σε έναν διπλωματικό θρίαμβο για την πρόεδρο Μάγια Σαντού, η οποία εξελέγη το 2020.

Σήμερα η πρόεδρος της χώρας αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης και είπε πως θα έχει διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.

«Παρά τις χωρίς προηγούμενο προκλήσεις, η χώρα κυβερνήθηκε υπεύθυνα, με πολλή προσοχή και αφοσιωμένη εργασία. Έχουμε σταθερότητα, ειρήνη και ανάπτυξη – εκεί που άλλοι ήθελαν πόλεμο και χρεοκοπία» επεσήμανε η Μάγια Σαντού.

«Ακολουθώντας τις νομικές διαδικασίες, ακολουθώντας την παραίτηση της πρωθυπουργού, θα έχω διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και, στη συνέχεια, θα διορίσω υποψήφιο για το αξίωμα του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Μολδαβίας» συμπλήρωσε.

Νατάλια Γκαβριλίτσα