Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστό πως πρόσθεσε στη «μαύρη λίστα» για επιθέσεις κατά της θρησκευτικής ελευθερίας τη ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως υπάρχουν ευρήματα που εγείρουν «ιδιαίτερη ανησυχία» για τον τρόπο δράσης της.

Μάλιστα, σε αυτό τον κατάλογο προστίθενται και η Κούβα με τη Νικαράγουα «για διάπραξη ιδιαίτερα σοβαρών παραβιάσεων της θρησκευτικής ελευθερίας ή ανοχή στις παραβιάσεις αυτές», διευκρινίζει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ήδη υπό αμερικανικές κυρώσεις, η Κούβα και η Νικαράγουα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν νέα τιμωρητικά μέτρα ελλείψει βελτιώσεων, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Οι παραβιάσεις σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας «σπέρνουν διχασμό, υπονομεύουν την οικονομική ασφάλεια και απειλούν την πολιτική σταθερότητα και την ειρήνη», υπογράμμισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Μπλίνκεν διατήρησε σε αυτόν τον κατάλογο όλα τα κράτη που περιλαμβάνονταν στη λίστα από το 2021: Κίνα, Ερυθραία, Ιράν, Μιανμάρ, Βόρεια Κορέα, Πακιστάν, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τατζικιστάν και Τουρκμενιστάν.