Η personal trainer Λίλι Κουκ μαζί με την αδερφή της αποφάσισαν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα σε παραλία του Σίδνεϊ. Η Αυστραλή αποφάσισε να κάνει τόπλες, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει πως κάποιοι την φωτογράφιζαν χωρίς την άδειά της. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 12 Νοεμβρίου.

Οι φωτογραφίες της έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και για καλή της τύχη ένας φίλο της, τις είδε και την ειδοποίησε. Η Λίλι, με το που έλαβε το μήνυμα από τον φίλο της, πήγε κατευθείαν στην αστυνομία για να καταγγείλει τους άνδρες που φέρεται να την φωτογράφησαν και να ανέβασαν τη φωτογραφία της χωρίς την συγκατάθεσή της σύμφωνα με την Daily Mail.

Η απάντηση που έλαβε από το αστυνομικό τμήμα, δεν φαίνεται να την ικανοποίησε, καθώς της είπαν πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Όταν οι αστυνομικοί την ενημέρωσαν ότι δεν μπορούσαν να απαγγελθούν κατηγορίες στους φερόμενους ως υπεύθυνους, καθώς η ίδια βρισκόταν σε δημόσιο χώρο όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία, έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της. Η αστυνομία της είπε ότι δεν είναι αδίκημα και έγκλημα η λήψη φωτογραφίας οποιουδήποτε ατόμου σε δημόσιο χώρο, παρά μόνο εάν τραβηχτεί ιδιωτικά».

Σύμφωνα με την κατάθεση της νεαρής κοπέλας, είδε τρεις άντρες στην παραλία – δύο από τους οποίους τους γνώριζε μέσω των social media – και περίμενε να φύγουν για να κάνει τόπλες. Το ίδιο βράδυ, ένας φίλος της, της έστειλε μια φωτογραφία και την ρώτησε αν ήταν δική της. «Το άτομο που μου έστειλε τη φωτογραφία επιβεβαίωσε ποιος του την έστειλε» είπε η Λίλι.

Η personal trainer, αμέσως επικοινώνησε με τους άνδρες και τις φίλες τους σε ένα ομαδικό μήνυμα στο Instagram, ζητώντας εξηγήσεις. Η απάντηση που έλαβε ήταν πως φωτογράφιζαν το τοπίο και ήταν και αυτή μέσα στο «κάδρο» της φωτογραφίας. Ωστόσο, «λόγω της ποιότητας της εικόνας και της γωνίας, ήταν ξεκάθαρο ότι ένας από τους άνδρες με είχε πλησιάσει για να με φωτογραφίσει τόπλες», έγραψε η Κουκ.

«Αυτοί οι άντρες (και χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη κομψά) επέλεξαν να πουν ψέματα, και διάφορες ιστορίες …αντί να ζητήσουν συγγνώμη και να παραδεχτούν την πράξη τους», υποστήριξε και πρόσθεσε «Δεν μπορώ παρά να σκεφτώ πόσο διαφορετική θα ήταν όλη αυτή η διαδικασία αν είχαν τη δύναμη και την αξιοπρέπεια να παραδεχτούν τις πράξεις τους και να συνειδητοποιήσουν πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει μια γυναίκα» ισχυρίστηκε.

«Είμαι απογοητευμένη γιατί πίστευα ότι κάτι θα γινόταν», δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Telegraph» η Λίλι λέγοντας μάλιστα πως το ότι είδε φωτογραφίες της τόπλες, να κάνουν το γύρο του διαδικτύου της επηρέασε την ψυχική της υγεία «επηρεάστηκε σε σημαντικό βαθμό η ψυχική μου υγεία» σημείωσε.

«Είναι μια στιγμή στη ζωή μου που θα με στοιχειώνει για πάντα», παραδέχτηκε η νεαρή κοπέλα και τόνισε ότι προτίθεται να μιλήσει και με άλλες γυναίκες, οι οποίες υποστήριξαν ότι το ίδιο είχε συμβεί και σε αυτές. «Μοιράζομαι την εμπειρία μου γιατί ξέρω ότι υπάρχουν γυναίκες και κορίτσια εκεί έξω που έχουν βιώσει αυτό που μου συνέβη και αισθάνονται το βάρος του κοινωνικού στιγματισμού. Ακόμη και σε δημόσιο χώρο, το απόρρητο των άλλων θα πρέπει να γίνεται σεβαστό και εάν κάποιος αισθάνεται ανασφαλής λόγω των πράξεων άλλων, θα πρέπει να το αναφέρει στην αστυνομία», τόνισε η Aυστραλή.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Ματ Γουόρντ θεωρεί ότι, ο νόμος πρέπει να εναρμονιστεί με τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία, καθώς ο διαχωρισμός μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού έγινε «θολός» από την αυξημένη χρήση περιεχομένου στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Την ίδια άποψη έχει και ο καθηγητής του βρετανικού οργανισμού «RMIT», Νίκολα Χένρι, ειδικός σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης που βασίζεται σε εικόνες, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει η συναίνεση των ατόμων να συμπεριληφθεί στη νομοθεσία της Αυστραλίας.