Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανέβασε στα social media ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν θα πετύχει το στόχο της, αφού σφυροκόπησε με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων το Κίεβο και ενεργειακές υποδομές, με αποτέλεσμα να γίνονται διακοπές ηλεκτροδότησης σε μεγάλο μέρος της Ουκρανίας.

«Είναι προφανές τι θέλει ο εχθρός. Δεν θα επιτύχει τον στόχο του», είπε ο Ουκρανός και πρόσθεσε πως «85 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν» από τον ρωσικό στρατό «κυρίως κατά ενεργειακών υποδομών» της Ουκρανίας.

Επίσης, απηύθυνε έκκληση στον άμαχο πληθυσμό «να παραμείνει για λίγο στα καταφύγια» επειδή, όπως είπε, «μπορεί να ακολουθήσουν άλλες 20 επιθέσεις». «Εργαζόμαστε πυρετωδώς, θα αποκαταστήσουμε τα πάντα, θα επιβιώσουμε από όλο αυτό», διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του.

Το Κίεβο προέτρεψε τα μέλη της G20, που συνεδριάζουν στο Μπαλί της Ινδονησίας εν τη απουσία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, να εντείνουν την πίεση προς τη Μόσχα.

«Πλήττονται κατοικίες και ενεργειακές υποδομές. Εν αναμονή μιας κατ’ αρχήν αντίδρασης της G20», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Παρακαλώ επίσης να αποφύγετε να “καλέσετε τις δύο πλευρές”. Πάρτε το μέρος του λαού, όχι των εγκληματιών πολέμου», τόνισε.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από τις σημερινές ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο, τις πρώτες στην ουκρανική πρωτεύουσα από τις 17 Οκτωβρίου.