Το Reuters σε νέο άρθρο του τοποθετήθηκε για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη και ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να εκτινάξει τα ποσοστά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να κερδίσει με ευκολία στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία.

Το reuters.com αναφέρει το συμβάν αυτό μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο, στρέφοντας την προεκλογική καμπάνια του Τούρκου προέδρου στο μείζον θέμα της ασφάλειας, προσφέροντάς του το «πάτημα για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και αποπροσανατολίζοντας από το φλέγον θέμα του υψηλού πληθωρισμού.

Τουρκία έκρηξη

Έτσι, η επίθεση που σκότωσε έξι ανθρώπους σε πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή επανέφερε το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας στην πολιτική ατζέντα, μόλις επτά μήνες πριν από τις εκλογές στις οποίες ο Ερντογάν ελπίζει να παρατείνει τα 20 χρόνια του στην εξουσία της Τουρκίας, παρά τα βαθιά οικονομικά προβλήματα.

Οι αναλυτές λένε ότι το πολιτικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν η βομβιστική επίθεση ήταν μεμονωμένο περιστατικό ή θα ακολουθήσει περισσότερη βία. Αλλά είτε έτσι είτε αλλιώς, το γεγονός από μόνο του επιτρέπει στον Ερντογάν να μετατοπίσει την προσοχή του κοινού από τον πληθωρισμό-ρεκόρ του 85% σε ένα ζήτημα που έχει αποδώσει πολιτικά μερίσματα στο παρελθόν.

Οικονομική κρίση και πτώση της λίρας

Η εστίαση του Ερντογάν στην ασφάλεια θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από μια επώδυνη οικονομική κρίση που θα επηρεάσει τις εκλογές του επόμενου έτους.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, πιέζοντας τα νοικοκυριά και μειώνοντας τα κέρδη, ενώ η τουρκική λίρα βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Ο Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής στην Ισπανία

Οι αναλυτές λένε ότι ο Ερντογάν προσανατολίζεται σε μια μη βιώσιμη νομισματική χαλάρωση σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος δανεισμού για να τονώσει τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Όμως μια δημοσκόπηση του Οκτωβρίου έδειξε ότι το ποσοστό αποδοχής του Ερντογάν είχε αυξηθεί από τον Αύγουστο περίπου. Οι δημοσκόποι το απέδωσαν αυτό στις επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής, όπως ο ρόλος του στη διαμεσολάβηση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας, καθώς και στη δημοσιονομική τόνωση.