Πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα σε Ιταλούς αστυνομικούς και διαδηλωτές οι οποίοι αποπειράθηκαν να κάνουν «έφοδο» σε κτήρια του κοινοβουλίου, μετέδωσαν Ιταλικά ΜΜΕ αργά την Τρίτη.

Οι διαδηλώσεις συγκλήθηκαν ενάντια στις κυβερνητικές περικοπές στον προϋπολογισμό της εγχώριας παιδείας.

Βιτρίνες καταστημάτων καταστράφηκαν και οχήματα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν στις ταραχές στο κέντρο της Ρώμης, σύμφωνα με Ιταλικά μέσα.

Τουλάχιστον 22 διαδηλωτές διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, ενώ στους τραυματίες περιλαμβάνονται 57 αστυνομικοί.

Τα επεισόδια ξέσπασαν ενώ στα δύο σώματα της βουλής, στη Γερουσία και στη Βουλή, διεξάγονταν συνεδριάσεις για τις ψηφοφορίες που τελικά απέβησαν στην παραμονή της συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην εξουσία. Η ψηφοφορία στη Βουλή κρίθηκε για τρεις ψήφους.

Εάν έχανε σε οποιαδήποτε από τις δύο ψηφοφορίες η συμπολίτευση ο Μπερλουσκόνι θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί.

Φοιτητές είχαν ζητήσει άδεια για μια ειρηνική πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας, ωστόσο ομάδες αποκόπηκαν από το κυρίως σώμα της διαδήλωσης και προσπάθησαν να εισέλθουν σε περιοχή αποκλεισμένη από την αστυνομία, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ.

Στα τέλη Νοεμβρίου οι φοιτητές είχαν προβεί σε εντυπωσιακές ενέργειες, ανάρτησαν πανό με μηνύματα κατά των περικοπών, σε διάσημα μνημεία της Ιταλίας, ανάμεσά τους το Κολοσσαίο και τον Πύργο της Πίζας, ενώ την περασμένη εβδομάδα συγκρούστηκαν με διαδηλωτές μπροστά στη Σκάλα του Μιλάνου.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι περικόπτει την χρηματοδότηση για σχολές και μαθήματα που θεωρεί ότι προσελκύουν μικρούς αριθμούς φοιτητών ώστε να διαθέσει τους πόρους σε άλλα γνωστικά πεδία.

Οι επικριτές των περικοπών–φοιτητικές παρατάξεις, η κεντροαριστερή αντιπολίτευση και αριστερά κόμματα–λένε ότι στραγγαλίζονται κεφάλαια για ερευνητικά προγράμματα και άλλες δαπάνες που απαιτούνται ώστε το επίπεδο σπουδών να παραμείνει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.