Ο πρώην ηγέτης της Κίνας, Χου Τζιντάο, διαφωνούσε σχετικά με επίσημα έγγραφα πριν τον απομακρύνουν από την τελετή λήξης του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αποκαλύπτει νέο βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα.

Η άρον άρον απομάκρυνσή ήταν μια πρωτοφανής σκηνή που έκανε τον γύρο του κόσμου. Στις νέες εικόνες, που τράβηξε το Channel News Asia αλλά δημοσιεύτηκαν δύο μέρες μετά το περιστατικό, φαίνεται ο Λι Ζανσού, υψηλόβαθμος αξιωματούχος που κάθεται στα αριστερά του 79χρονου, να παίρνει ένα έγγραφο από το χέρι του και να το βάζει ξανά κάτω από το κόκκινο κάλυμμα (που καλύπτει τα έγγραφα όλων των αξιωματούχων) ενώ μιλάει στον Χου Τζιντάο, σύμφωνα με τον Guardian.

Αρχικά αφήνει τα έγγραφα μπροστά από τον πρώην πρόεδρο, που έχει μια μπερδεμένη έκφραση στο πρόσωπό του. Κατόπιν όμως τα τραβάει προς το μέρος του και βάζει το χέρι του πάνω τους.

Ο Σι Τζινπίνγκ, που κάθεται στα δεξιά του προκατόχου του, φαίνεται να καλεί με το βλέμμα κάποιον να έρθει να βοηθήσει. Ένας υπάλληλος καταφθάνει και ο Κινέζος πρόεδρος του λέει μερικές κουβέντες, νεύοντας προς τη μεριά του Χου Τζιντάο. Στη συνέχεια ο υπάλληλος αποχωρεί, και λίγο αργότερα έρχεται ένας πιο νεαρός άνδρας. Αφού μιλάει με τον Σι Τζινπίνγκ, λαμβάνοντας πιθανώς οδηγίες, ξεκινάει την προσπάθεια να σηκώσει τον 79χρονο από τη θέση του.

Αν και εμφανώς απρόθυμος, ο πρώην πρόεδρος τελικά υπακούει. Φεύγοντας, επιχειρεί να πάρει τις σημειώσεις του Σι Τζινπίνγκ, που βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι, με τον ηγέτη της Κίνας να βάζει το χέρι του επάνω στα χαρτιά και να τον αποτρέπει.

Σύμφωνα με τον Guardian, η συγκεκριμένη σκηνή δεν προβλήθηκε στην Κίνα, ενώ η ημι-επίσημη εξήγηση που δόθηκε από το κρατικό πρακτορείο Xinhua έκανε λόγο για αδιαθεσία του πρώην προέδρου που κατέστησε αναγκαία την ξαφνική αποχώρησή. Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, το όνομα του Χου Τζιντάο ουσιαστικά «σβήστηκε» από το εσωτερικό Ίντερνετ, πίσω από το «Μεγάλο Τείχος προστασίας» που ρυθμίζει το διαδίκτυο στο εσωτερικό της Κίνας.

Πολλοί ερμήνευσαν την απομάκρυνση αυτή ως επίδειξη δύναμης του Σι Τζινπίνγκ πριν την εκ νέου ανάδειξη του στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας.