Τις τελευταίες ημέρες η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για τη «βρώμικη βόμβα», αφού η μία πλευρά υποστηρίζει ότι η άλλη πρόκειται να τη χρησιμοποιήσει σύντομα για να αλλάξει τις ισορροπίες στο μέτωπο.

Το cnn.com λοιπόν, συγκέντρωσε τις βασικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο όπλο που υπάρχει μεν από τον προηγούμενο αιώνα, όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σχετικοί φόβοι σε πρόσφατες πολεμικές συρράξεις, όπως στη Συρία.

Το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρει πως η έκρηξη από μια βρώμικη βόμβα δημιουργείται από συμβατικά εκρηκτικά. Η έκρηξη από ένα πυρηνικό όπλο δημιουργείται από μια πυρηνική αντίδραση, όπως οι ατομικές βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πόλεμος στην Ουκρανία

«Μια πυρηνική βόμβα δημιουργεί μια έκρηξη που είναι χιλιάδες έως εκατομμύρια φορές πιο ισχυρή από οποιοδήποτε συμβατικό εκρηκτικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια βρώμικη βόμβα», σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS).

Το μεγαλύτερο μέρος του ραδιενεργού υλικού από μια βρώμικη βόμβα θα εξαπλωθεί σε μερικά τετράγωνα της πόλης ή μερικά τετραγωνικά μίλια, σύμφωνα με το DHS.

Πόσο θανατηφόρα είναι

Επίσης, το DHS λέει ότι είναι απίθανο μια βρώμικη βόμβα να εκπέμπει αρκετά υψηλές δόσεις ακτινοβολίας «για να προκαλέσει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία ή θανάτους σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων».

Το Υπουργείο Υγείας του Τέξας εξηγεί γιατί:

Για να κατασκευαστεί μια βρώμικη βόμβα ικανή να μεταφέρει θανατηφόρες δόσεις ακτινοβολίας, θα χρειαζόταν μεγάλες ποσότητες θωράκισης από μόλυβδο ή χάλυβα για να αποτρέψει το υλικό να σκοτώσει τους κατασκευαστές του κατά την κατασκευή, λέει.

Αλλά η χρήση τέτοιου υλικού θωράκισης θα έκανε τη βόμβα ογκώδη και δύσκολη στην κίνηση ή την ανάπτυξη, πιθανότατα απαιτώντας βαρύ εξοπλισμό και εργαλεία απομακρυσμένου χειρισμού και θα περιόριζε πόσο μακριά θα μπορούσε να εξαπλωθεί η ακτινοβολία, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία του Τέξας.

Έκθεση στην ακτινοβολία

Η ακτινοβολία που παράγεται από μια βρώμικη βόμβα θα προκαλούσε παρόμοια επίπεδα έκθεσης με την ποσότητα που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών ακτινογραφιών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας του Τέξας.

Η σοβαρότητα της ασθένειας ακτινοβολίας επηρεάζεται από την έκθεση με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με το DHS. Τα προληπτικά μέτρα μπορεί να είναι τόσο απλά όσο η απομάκρυνση.

Οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να καλύπτουν τις μύτες και το στόμα τους για να αποφύγουν την κατάποση ακτινοβολίας, να μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους για να ξεφύγουν από οποιοδήποτε σύννεφο σκόνης, να πετούν τα ρούχα τους σε πλαστική σακούλα και στη συνέχεια να πλένουν απαλά το δέρμα τους για να αφαιρέσουν τους ρύπους, λέει το DHS.