Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τη Μόσχα τα δημοψηφίσματα ενσωμάτωσης στη Ρωσία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μια ψηφοφορία την οποία η Ουκρανία και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει «ψευδοδημοψήφισμα».

Η διαδικασία, που ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.

NATO: Τα εικονικά δημοψηφίσματα δεν έχουν νομιμότητα

Το ΝΑΤΟ, με δήλωσή του, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το σχέδιο διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία των ουκρανικών περιοχών που ελέγχονται εν μέρει από τον ρωσικό στρατό.

«Οι Σύμμαχοι δεν αναγνωρίζουν και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Τα εικονικά δημοψηφίσματα στις περιοχές του Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας δεν έχουν νομιμότητα και θα αποτελέσουν κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτησή τους. Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά. Καλούμε όλα τα κράτη να απορρίψουν τις κατάφωρες προσπάθειες της Ρωσίας για εδαφική κατάκτηση», αναφέρει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στη δήλωσή του.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «οι ρωσικές δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστράτευσης, αποτελούν μια περαιτέρω κλιμάκωση στον παράνομο πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας».

Στην ίδια δήλωση υπογραμμίζεται επίσης ότι «οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν αποφασισμένοι στην παροχή πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης στην Ουκρανία καθώς συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα σε ολόκληρο τον ευρωατλαντικό χώρο. Στεκόμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε κάθε εκατοστό της συμμαχικής επικράτειας», καταλήγει η δήλωση.

Ο Πούτιν επιμένει στην πυρηνική απειλή

Βλαντίμιρ Πούτιν

H Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις, όπως τις αποκάλεσε, απειλές της Δύσης, τόνιζε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπλοφάρει» και κατηγορώντας τη Δύση ότι επιδίδεται σε πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της χώρας του. Όλα αυτά στο διάγγελμά του με το οποίο ανακοίνωσε μερική επιστράτευση στη Ρωσία. Χθες οι πυρηνικές απειλές συνεχίστηκαν από τη Μόσχα, με τον πρώην πρόεδρο της Ρωσία Ντμίτρι Μεντβέντεφ να δηλώνει πως οποιαδήποτε όπλα υπάρχουν στο οπλοστάσιο της Μόσχας, περιλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση ουκρανικών εδαφών που θα ενσωματωθούν στη Ρωσία.

Ο Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε πως τα δημοψηφίσματα, τα οποία οργανώνονται από διορισμένες από τους Ρώσους διοικήσεις και από τις αυτονομιστικές αρχές σε μεγάλα υπό ρωσική κατοχή τμήματα του ουκρανικού εδάφους, θα λάβουν χώρα και πως «δεν υπάρχει επιστροφή».

«Οι δημοκρατίες του Ντονμπάς (το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ) και άλλα εδάφη θα γίνουν δεκτές στη Ρωσία».

Ο Μεντβέντεφ είπε πως η προστασία όλων των εδαφών θα ενισχυθεί σημαντικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και πρόσθεσε: «Η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως όχι μόνο δυνατότητες επιστράτευσης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, περιλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων και όπλων τα οποία βασίζονται σε νέες αρχές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτή την προστασία».

Τα δημοψηφίσματα σε υπό ρωσική κατοχή τμήματα του ουκρανικού Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και των επαρχιών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, καθώς και σε ένα τμήμα της επαρχίας Μικολάιφ, αναμένεται ευρέως να εγκρίνουν με μεγάλη πλειοψηφία την ένταξή τους στη Ρωσία.

Οι ψηφοφορίες, που οργανώνονται ελάχιστες μέρες μετά την εξαγγελία τους και υπό στρατιωτική κατοχή, καταγγέλλονται ως ψευδοδημοψηφίσματα από το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του.

Αν γίνουν επίσημα δεκτά στη Ρωσική Ομοσπονδία, τα κατεχόμενα εδάφη, όπου οι ουκρανικές αντεπιθέσεις έχουν αποκτήσει ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες, θα έχουν το δικαίωμα, βάσει του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας, προστασίας από ρωσικά πυρηνικά όπλα.

Η Μόσχα δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές τις οποίες αναμένεται να προσπαθήσει να προσαρτήσει, με περίπου μόνο το 60% της περιοχής του Ντονέτσκ και το 66% εκείνης της Ζαπορίζια να κατέχονται από τον ρωσικό στρατό.

Ο Μεντβέντεφ διατυπώνει συχνά επιθετικές δηλώσεις κατά της Δύσης και της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες, υπογραμμίζοντας τη μεταστροφή του, από φιλελεύθερος πολιτικός με δυτική σκέψη ως πρόεδρος το 2008-2012, σε γεωπολιτικό «γεράκι».