Μια αναπάντεχη τροπή πήρε το 2021 η ζωή μιας έφηβης μετά από σχεδόν ένα χρόνο επισκέψεων σε γιατρούς. Η 14χρονη Σάντι Τέσμερ διαγνώστηκε με υδατογενή κνίδωση, κοινώς με αλλεργία στο νερό!

Το κορίτσι πρόσεξε ότι κάτι παράξενο συνέβαινε κάθε φορά που τέλειωνε το μπάνιο της: το δέρμα της ήταν πολύ κόκκινο και αυτό έκανε τη μαμά της να αστειεύεται και να της λέει ότι ήταν αλλεργική στην καθαριότητα. Όμως η κατάσταση γινόταν κάθε μέρα και χειρότερη. Κάθε επαφή της με το νερό, ακόμα και με τα ίδια της τα δάκρυα, έφερνε αφόρητους πόνους. «Ένιωθα ότι κάποιος μου έριχνε βενζίνη και μου έβαζε φωτιά. Κοκκινίζω και νιώθω ότι καίγομαι κάθε φορά που κάνω μπάνιο, πλένω τα χέρια μου ή ιδρώνω. Δεν αντέχω όλο αυτό που συμβαίνει, αρχίζω να κλαίω και αυτό κάνει την κατάστασή μου ακόμα χειρότερη γιατί είμαι αλλεργική στα ίδια μου τα δάκρυα» περιγράφει στον Independent.

Η σπάνια πάθηση, που ονομάζεται υδατογενής κνίδωση, στην οποία δημιουργούνται φουσκάλες στο δέρμα, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του νερού, επηρεάζει από 50-100 σε όλο τον κόσμο. Στην αρχή η 14χρονη δεν μπορούσε να πιστέψει ότι της συνέβαινε κάτι τέτοιο. «Αν κάποιος μου έλεγε ότι του συμβαίνει το ίδιο θα νόμιζα ότι μου κάνει πλάκα» λέει και περιγράφει την απογοήτευσή της για όλα όσα έχει ονειρευτεί και δεν μπορεί να κάνει.

«Ανησυχούσα για τα πράγματα που θα μπορούσα να κάνω στη ζωή μου, στην καριέρα μου ή ακόμα και στο σχολείο. Είχα κατάθλιψη για μήνες και νιώθω μεγάλο άγχος όταν οι φίλοι μου με ρωτάνε αν θέλω να πάμε για μπάνιο στην παραλία. Συνεχίζω να σκέφτομαι ότι η ζωή μου έχει τελειώσει. Ήθελα να μπω στο στρατό όλη μου τη ζωή και ανακάλυψα ότι δεν μπορώ να το κάνω πια, επειδή δεν μπορώ να γυμναστώ, πράγμα που ήταν καταστροφικό» παραδέχεται.

Η μητέρα της, σε μια προσπάθεια να κάνει πιο ανεκτή την καθημερινότητα της 14χρονης, έχει φέρει δάσκαλο στο σπίτι για να κάνει τα μαθήματά της, ακόμα και τη γυμναστική ώστε να αποφεύγει τη σωματική δραστηριότητα στο σχολείο, που προκαλεί εφίδρωση και αφόρητο πόνο.

Η Σάντι λατρεύει το ποδόσφαιρο και το κολύμπι αλλά τα χόμπι της έχουν γίνει ο χειρότερος εφιάλτης της, με αποτέλεσμα να τα σταματήσει. Ακόμα και το να πίνει νερό έχει γίνει ένας Γολγοθάς. Έτσι για να αποφύγει οποιοδήποτε ατύχημα ρουφάει μόνο με καλαμάκι!

Η μητέρα της λέει ότι σπαράζει σαν γονιός ξέροντας ότι δεν  μπορεί να κάνει κάτι για το παιδί της. «Βγαίνει από το ντους κατακόκκινη και κλαίει και προσπαθώ να μην κλάψω γιατί θα κλάψει ακόμα περισσότερο» λέει. «Ελπίζω απλώς να γίνουν περισσότερες έρευνες, για να βεβαιωθώ ότι μπορεί να ζήσει μια γεμάτη ζωή, κάνοντας όλα αυτά που θέλει», πρόσθεσε η μητέρα της.