Η βασιλεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ -η οποία έζησε από την κρίση του Σουέζ, τον πόλεμο του Βιετνάμ και την προσελήνωση του Απόλλων 11 στο φεγγάρι, μέχρι τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την εφεύρεση του διαδικτύου- ολοκληρώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022, όταν η 96χρονη μονάρχης απεβίωσε στο κάστρο Balmoral στο Aberdeenshire στη Σκωτία.

Οι προετοιμασίες για την κηδεία της βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά λόγω των μακροχρόνιων βασιλικών παραδόσεων, αρκετές από τις λεπτομέρειες της ταφής της έχουν γίνει ήδη γνωστές.

Όπως και ο πρίγκιπας Φίλιππος, η βασίλισσα θα αναπαυθεί σε ένα δρύινο φέρετρο που σχεδιάστηκε γι’ αυτήν πριν από περισσότερα από 30 χρόνια και είναι, σχεδόν, βέβαιο ότι θα ζυγίζει πολλά κιλά, σύμφωνα με όσα αναφέρει το mentalfloss.com, καθώς είναι επενδεδυμένο με μόλυβδο.

Το βασιλικό φέρετρο της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Τα μέλη της αγγλικής βασιλικής οικογένειας συνήθως θάβονται σε φέρετρα επενδεδυμένα με μόλυβδο για λόγους συντήρησης. Σύμφωνα με τη Metro, αυτό συμβαίνει επειδή ο μόλυβδος σφραγίζει το φέρετρο από την υγρασία, επιβραδύνοντας την αποσύνθεση για έως και ένα χρόνο. Όταν πέθανε η πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1997, για παράδειγμα, το φέρετρό της περιείχε, επίσης, αυτή την ειδική επένδυση, γι’ αυτό και ζύγιζε σχεδόν 250 κιλά.

Μία παράδοση αιώνων

Βασιλικό φέρετρο

Οι Άγγλοι ευγενείς ακολουθούν αυτή την παράδοση εδώ και τουλάχιστον τέσσερις αιώνες, με τα αρχεία του Αβαείου του Ουέστμινστερ να αναφέρουν ότι η Ελισάβετ Α΄ και ο Κάρολος Β΄ θάφτηκαν σε φέρετρα με επένδυση μολύβδου, καθώς και ευγενείς όπως ο σερ Φράνσις Ντρέικ και σεβαστοί καλλιτέχνες όπως ο Τζορτζ Φρέντερικ Χέντελ.

Ωστόσο, δεν ήταν όλοι ιδιαιτέρως εξοικειωμένοι με τη συγκεκριμένη ιδέα. Όπως σημειώνουν οι Irish Times, η πάντα επαναστατική πριγκίπισσα Μαργαρίτα επέμενε να αποτεφρωθεί, ώστε η τέφρα της να τοποθετηθεί δίπλα στο φέρετρο του πατέρα της. Αυτός ήταν προφανώς ο μόνος τρόπος για να επανενωθούν τα λείψανά της με τα δικά του, καθώς δεν υπήρχε πολύς χώρος δίπλα στο φέρετρό του στο παρεκκλήσι του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Το βασιλικό φέρετρο της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Η βασιλομήτωρ είχε, επίσης, ταφεί σε αυτό το παρεκκλήσι όταν πέθανε το 2002, και τώρα η βασίλισσα Ελισάβετ θα ενωθεί εκεί με την οικογένειά της. Ο πρίγκιπας Φίλιππος, η σορός του οποίου βρίσκεται επί του παρόντος στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ, αναμένεται να μεταφερθεί στον ίδιο τόπο ανάπαυσης με τη σύζυγό του τις επόμενες εβδομάδες.