Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε τη Δευτέρα (29/8) πως ότι η Μόσχα χαιρετίζει την επικείμενη αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΔΟΑΕ, επεσήμανε ότι η Μόσχα συνέβαλε σημαντικά στην πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής.

Από την πλευρά του ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της ουκρανικής επαρχίας όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός δήλωσε ότι οι αρχές θα εγγυηθούν την ασφάλεια της αποστολής αυτής.

Ο Γεβγένι Μπαλίτσκι σχολίασε ότι δεν έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της επίσκεψης του ΔΟΑΕ.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, την οποία επικαλείται το πρακτορείο TASS, ο Μπαλίτσκι επεσήμανε ότι δεν αναμένει σημαντικά αποτελέσματα από την επίσκεψη, ενώ κατηγόρησε τον ΔΟΑΕ ότι βρίσκεται «στο τσεπάκι των ΗΠΑ».

«Σε ό,τι αφορά την άφιξη του ΔΟΑΕ δεν αναμένω σημαντικά αποτελέσματα. Κατανοούμε ότι οι Αμερικανοί έχουν όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο τσεπάκι τους και ότι σε μεγάλο βαθμό αυτοί λειτουργούν αποκλειστικά με γνώμονα τα αμερικανικά συμφέροντα. Αλλά όπως και να έχει, θα εγγυηθούμε την ασφάλεια της αποστολής», τόνισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ζαπορίζια πυρηνικό εργοστάσιο

Επιθεωρητές θα επισκεφθούν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια αυτή την εβδομάδα

Ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι επιθεωρητές του θα επισκεφθούν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια αυτή την εβδομάδα.

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, όπου λειτουργούν έξι από τους δεκαπέντε ουκρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου, μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου στο νότιο τμήμα της χώρας.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού, κοντά στην πόλη Ενερχοντάρ, πάνω στον Δνείπερο ποταμό, που θέτουν σε κίνδυνο την εγκατάσταση.

Ο ΔΟΑΕ διευκρίνισε ότι οι επιθεωρητές του θα εξετάσουν τις ζημιές που έχουν γίνει στον πυρηνικό σταθμό, θα εκτιμήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται το προσωπικό – το οποίο αποτελείται από Ουκρανούς -και θα «εξετάσει τη λειτουργικότητα των συστημάτων ασφαλείας και προστασίας». Επίσης θα «επιδοθούν σε έκτακτες δραστηριότητες ασφαλείας», μια αναφορά στον έλεγχο του πυρηνικού υλικού.

Κούλεμπα: Η αποστολή του ΔΟΑΕ στην Ζαπορίζια θα είναι η πιο δύσκολη στην ιστορία του οργανισμού

Ντμίτρο Κουλέμπα

Η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια θα είναι «η πιο δύσκολη στην ιστορία»του οργανισμού λόγω των μαχών που διεξάγονται εκεί κοντά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα.

«Η αποστολή αυτή θα είναι η πιο δύσκολη στην ιστορία του ΔΟΑΕ λόγω της πολεμικής δραστηριότητας της Ρωσίας εκεί, αλλά και λόγω του προφανούς τρόπου με τον οποίο προσπαθεί η Ρωσία να νομιμοποιήσει την παρουσία της εκεί», σημείωσε ο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Στοκχόλμη.

«Αναμένουμε από την αποστολή σαφείς δηλώσεις για την παραβίαση όλων των πρωτοκόλλων πυρηνικής ασφάλειας», υπογράμμισε επίσης ο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το αίτημα του Κιέβου να εγκαταλείψει τον τομέα αυτόν ο ρωσικός στρατός, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι «θέτει την Ουκρανία και ολόκληρο τον κόσμο σε κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος».

«Η Ρωσία πρέπει να φύγει. Και ο ΔΟΑΕ και άλλες χώρες οφείλουν να τους αναγκάσουν να φύγουν», τόνισε ο Κουλέμπα.

Η αποστολή του ΔΟΑΕ αναμένεται να φτάσει στον πυρηνικό σταθμό αργότερα αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Γκρόσι.

Οι χώρες μέλη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), οι οποίες «ανησυχούν πάρα πολύ» για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρηνικού ατυχήματος στον σταθμό της Ζαπορίζια, ζήτησαν νωρίτερα σήμερα να υπάρχουν εγγυήσεις για την πρόσβαση «με πλήρη ελευθερία» του προσωπικού του ΔΟΑΕ σε αυτόν.