Οι πράκτορες του FBI που ερεύνησαν τη Δευτέρα το σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, κατάσχεσαν 11 σετ διαβαθμισμένων εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είχαν χαρακτηριστεί ως «άκρως απόρρητα», ανακοίνωσε την Παρασκευή (12/8) το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αποκαλύπτοντας επίσης ότι είχε λόγους να πιστεύει πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ενδεχομένως να είχε παραβιάσει τον νόμο περί κατασκοπείας.

Η αποκάλυψη «βόμβα» έγινε μέσω των νομικών εγγράφων που είδαν το φως της δημοσιότητας τέσσερις ημέρες μετά την έφοδο πρακτόρων του FBI στην κατοικία του Τραμπ. Ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε στη δημοσιότητα το ένταλμα έρευνας και μια απογραφή του υλικού που κατασχέθηκε.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στο αίτημα του προς τον δικαστή Μπρους Ράινχαρτ για την έκδοση του εντάλματος που προηγήθηκε της έρευνας, ανέφερε πως είχε λόγους να πιστεύει ότι ο Τραμπ ενδεχομένως να είχε παραβιάσει τον νόμο περί κατασκοπείας, ο οποίος απαγορεύει την κατοχή ή τη μετάδοση πληροφοριών για την εθνική ασφάλεια.

Σύμφωνα με το ένταλμα έρευνας αναφέρονται τρία πιθανά αδικήματα τα οποία ερευνά το υπουργείο Δικαιοσύνης: Παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας, παρακώλυση δικαιοσύνης και παράνομο χειρισμό κρατικών αρχείων.

Ρεπορτάζ που δημοσίευσε η Washington Post έκανε λόγο για έγγραφα που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί από τις Αρχές.

Διαψεύσθηκε, πάντως, από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επίσης υποστήριξε ότι τα έγγραφα που κατασχέθηκαν από το FBI ήταν «όλα αποχαρακτηρισμένα» και υποστήριξε ότι θα είχε παραδώσει τα έγγραφα στο υπουργείο Δικαιοσύνης αν του ζητούσαν.

Ο Τραμπ ανέφερε μεταξύ άλλων στη νεοφυή πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, το Truth Social, πως «το θέμα με τα πυρηνικά όπλα είναι μια απάτη», εξισώνοντάς το με τις αντιπαραθέσεις που ενέπλεκαν τη Ρωσία, με μια έρευνα από τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ και τις δύο παραπομπές του σε δίκη.

«Κάποιοι άθλιοι άνθρωποι εμπλέκονται», είπε.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Wall Street Journal μετέδωσε ότι πράκτορες του FBI πήραν από το σπίτι του Τραμπ περίπου 20 κούτες με αντικείμενα, ντοσιέ με φωτογραφίες, ένα χειρόγραφο σημείωμα και την εκτελεστική χορήγηση χάριτος στον φίλο και σύμβουλο του πρώην προέδρου, τον Ρότζερ Στόουν.

Εάν επιβεβαιωθούν οι αποκαλύψεις ότι ο Τραμπ διατηρούσε στην κατοχή του «άκρως απόρρητα» έγγραφα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλα νομικά προβλήματα.

«Άκρως απόρρητο» (Top Secret) είναι το υψηλότερο επίπεδο διαβάθμισης και αφορά τις πιο σημαντικές πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια. Συνήθως, τέτοια έγγραφα φυλάσσονται σε ειδικές κρατικές εγκαταστάσεις, επειδή η αποκάλυψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην εθνική ασφάλεια.

Η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει τον εσφαλμένο χειρισμό διαβαθμισμένου υλικού, όπως τη μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και διατήρηση του. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε αυστηροποιήσει τις ποινές για αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, μετατρέποντάς το σε κακούργημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και 5 ετών.

Ενώ οι εν ενεργεία πρόεδροι έχουν την εξουσία να αποχαρακτηρίζουν πληροφορίες, η εξουσία αυτή παύει να ισχύει όταν ολοκληρώσουν τη θητεία τους. Δεν είναι σαφές εάν τα εν λόγω έγγραφα είχαν ποτέ αποχαρακτηριστεί. Ο Τραμπ διατήρησε επίσης τα έγγραφα παρά τα πολλαπλά αιτήματα των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικών Αρχείων, να παραδώσει τα προεδρικά αρχεία σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.