Η Ουκρανία σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να βοηθήσει την ΕΕ «να αντισταθεί στην ενεργειακή πίεση» από τη Μόσχα, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νυχτερινό του διάγγελμα.

«Θα αυξήσουμε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Οι δηλώσεις Ζελένσκι έγιναν την επομένη της συμφωνίας μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν συντονισμένα την κατανάλωση φυσικού αερίου και να βοηθήσουν έτσι τη Γερμανία μετά τις δραστικές περικοπές στη ροή μέσω του αγωγού Nord Stream.

Το Κίεβο και η ΕΕ κατηγορεί τη Μόσχα ότι εκμεταλλεύεται το φυσικό αέριο ως οικονομικό και πολιτικό όπλο.

«Παρά τον πόλεμο, εξασφαλίσαμε την ένταξη σε χρόνο ρεκόρ των ουκρανικών δικτύων στο ευρωπαϊκό σύστημα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Οι εξαγωγές μας επιτρέπουν όχι μόνο να αυξήσουμε τα συναλλαγματικά κέρδη μας, αλλά και να βοηθήσουμε τους εταίρους μας να αντισταθούν στη ρωσική ενεργειακή πίεση. Σταδιακά, θα κάνουμε την Ουκρανία μια χώρα που εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι σχολίασε επίσης στο μήνυμά του την καταστροφή τμήματος της γέφυρας Αντονίφσκι στην περιοχή της Χερσώνας (νότια) που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και ο ουκρανικός στρατός επιδιώκει να ανακαταλάβει. «Όλες οι γέφυρες θα ξαναχτιστούν, αλλά από εμάς», είπε και εξήγησε ότι η συγκεκριμένη γέφυρα έχει στρατηγική σημασία για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων.

About the Antonivsky bridge in Kherson and other crossings in the region. Of course, they will all be rebuilt, but by us already. We are doing everything to ensure that the occupiers do not have any logistical opportunities on our land.Whatever plans they have, we will disrupt them. And we will liberate our territory with military, diplomatic and all other available means until we reach the legal borders of Ukraine.

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, July 27, 2022

Η Γερμανία ενέκρινε την πώληση 100 νέων αυτοκινούμενων βαρέων πυροβόλων στην Ουκρανία

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση εκατό αυτοκινούμενων βαρέων πυροβόλων στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της βιομηχανίας όπλων Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Την πώληση αποκάλυψε πρώτο το Der Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το υπουργείο Οικονομίας έδωσε άδεια στην εταιρεία να αρχίσει να κατασκευάζει τα PzH 2000 τη 13η Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι η εξαγωγή τους έχει επίσης ήδη εγκριθεί.

Το πότε θα αρχίσει να παραλαμβάνει η Ουκρανία τα πρώτα νέα αυτοκινούμενα βαριά πυροβόλα είναι απόρρητο. Η παραγωγή και των εκατό αναμένεται να διαρκέσει χρόνια. Το κόστος θα ανέλθει σε 1,7 δισεκ. ευρώ.

Η Γερμανία ως αυτό το στάδιο έχει ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με 10 τέτοια πυροβόλα μακρού βεληνεκούς εγκατεστημένα σε τεθωρακισμένα από το απόθεμα της Μπούντεσβερ. Πρόκειται για τα πιο σύγχρονα του γερμανικού Πυροβολικού.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν το δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο, λέει το Κίεβο

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κυρίευσαν τον δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ουκρανίας και βρίσκεται σε εξέλιξη «μαζική αναδιάταξη» των στρατευμάτων τους σε τρεις τομείς στον νότο, είπε χθες Τετάρτη (27/7) σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν προηγουμένως την κατάληψη του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Μπουρλεχίρσκ, που ανεγέρθηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

«Εξασφάλισαν ένα μικροσκοπικό τακτικό πλεονέκτημα, κατέλαβαν το Μπουρλεχίρσκ», είπε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς αναφερόμενος στους Ρώσους κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας σημείωσε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις μοιάζουν να περνούν από την επίθεση στην άμυνα και να προχωρούν σε πλήγματα για να μειώσουν τη δυνατότητα των ουκρανικών στρατευμάτων να αντεπιτεθούν στην καίριας σημασίας βιομηχανική περιφέρεια Ντανιέτσκ.

Σκοπός μοιάζει να είναι «να μην είμαστε σε θέση να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας» και κατόπιν να «αρχίσουμε συνομιλίες», πρόσθεσε.

Η ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ανήγγειλε πως έχει σκοπό να ανακαταλάβει τη Χερσώνα, που έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων στην αρχή του πολέμου.

Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμύνης της Ουκρανίας, ανέφερε μέσω Twitter ότι ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει στρατεύματα στη Χερσώνα, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Σύμφωνα με τον κ. Αρεστόβιτς, η Ρωσία αναπτύσσει επίσης στρατεύματα στις περιφέρειες Μελιτόπολη και Ζαπορίζια (νότια).

Ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε σημαντική γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του Δνείπερου ποταμού στη Χερσώνα, καθιστώντας τη αδιάβατη. Ρώσοι αξιωματικοί είπαν ότι θα στηθούν κινητές γέφυρες και θα αρχίσουν να μετακινούνται δυνάμεις με πορθμεία.