Σε ισχύ είναι πλέον και επίσημα στη Φλόριντα η απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης. Την Τρίτη (5/7) δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να μην εφαρμοστεί προσωρινά η σχετική νομοθεσία, ενώ παράλληλα δικαστής στο Μισισιπή αρνήθηκε να αποτρέψει την εφαρμογή μιας σχεδόν πλήρους απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Οι εν λόγω εξελίξεις αποτελούν ένα ακόμη πισωγύρισμα στα δικαιώματα των γυναικών μετά την ακύρωση στα τέλη Ιουνίου από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ της ιστορικής απόφασης του 1973 στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ που είχε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Στη Φλόριντα οι αρχές της ρεπουμπλικανικής πολιτείας άσκησαν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έφεση σε απόφαση του δικαστή Τζον Κούπερ, ο οποίος είχε προσπαθήσει να εμποδίσει να τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης.

Διαμαρτυρίες υπερ των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

Πότε μπορούν να κάνουν άμβλωση οι γυναίκες

Μετά την έφεση αυτομάτως πάγωσε η απόφαση του δικαστή. Αυτό σημαίνει ότι το νομοσχέδιο που υπέγραψε τον Απρίλιο ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις παραμένει σε ισχύ. Αυτό προβλέπει την απαγόρευση σχεδόν όλων των αμβλώσεων μετά τη 15η εβδομάδα από την τελευταία έμμηνο ρύση. Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν άμβλωση σε περίπτωση που απειλείται η υγεία τους ή αν το έμβρυο πάσχει από μια «θανατηφόρα δυσμορφία».

Λίγες ώρες αργότερα η δικαστής Ντέμπρα Χάλφορντ στο Τζάκσον του Μισισιπή αρνήθηκε αίτημα από τη μοναδική κλινική της πολιτείας που κάνει αμβλώσεις να μην τεθεί σε εφαρμογή νομοθεσία που απαγορεύει σχεδόν εντελώς τις αμβλώσεις.

Η κλινική, η Jackson Women’s Health Organization, προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον νομοθεσίας που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα της κύησης. Η Χάλφορντ απέρριψε το αίτημά της.

Ο Μισισιπής είναι μία από τις 13 πολιτείες των ΗΠΑ που είχαν υιοθετήσει νομοθεσίες που έχουν στόχο να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν τις αμβλώσεις και οι οποίες μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Και στις δύο πολιτείες οργανώσεις αναμένεται να ασκήσουν έφεση κατά των αποφάσεων, με τους δικηγόρους των κλινικών που παρέχουν αμβλώσεις στη Φλόριντα, την οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU και το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων να έχουν δεσμευθεί ότι θα προσπαθήσουν να «εμποδίσουν μια και καλή» την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης.

Η Φλόριντα ήταν για καιρό η πολιτεία στην οποία πήγαιναν γυναίκες από τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ που ήθελαν να κάνουν άμβλωση στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, καθώς οι γειτονικές της πολιτείες έχουν αυστηρούς περιορισμούς. Στη Φλόριντα επιτρέπονταν οι αμβλώσεις ως την 24η εβδομάδα της κύησης.

Διαμαρτυρίες υπερ των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

Αποκάλυψη για τον Μπάιντεν: Σκόπευε να διορίσει ισόβιο ομοσπονδιακό δικαστή που τάσσεται κατά των αμβλώσεων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκόπευε να προτείνει για την ισόβια θέση του ομοσπονδιακού δικαστή στο Κεντάκι δικαστή που είναι αντίθετος στις αμβλώσεις, μία ημέρα προτού το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοινώσει ότι ανατρέπει την απόφαση του 1973 που νομιμοποίησε σε εθνικό επίπεδο το δικαίωμα αυτό των γυναικών, σύμφωνα με μέιλ που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Το γραφείο του κυβερνήτη του Κεντάκι Άντι Μπεσίρ έδωσε στη δημοσιότητα τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε λάβει από αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η οποία ανέφερε πως ο Μπάιντεν σκόπευε να διορίσει στις 24 Ιουνίου τον Τσαντ Μέρεντιθ στη θέση του ομοσπονδιακού δικαστή.

Τζο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν, Δημοκρατικός, έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από προοδευτικούς στο κόμμα του και οργανώσεις προάσπισης του δικαιώματος στην άμβλωση, όπως η Planned Parenthood, αφού έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Λευκός Οίκος σκεφτόταν να διορίσει τον Μέρεντιθ, έναν συντηρητικό που έχει υπερασπιστεί τους περιορισμούς στις αμβλώσεις που έχει υιοθετήσει το Κεντάκι.

Από τότε που η εφημερίδα του Λούιβιλ Courier- Journal αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο θέμα, ο Λευκός Οίκος έχει αρνηθεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες. Εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας επανέλαβε χθες Τετάρτη ότι δεν κάνει σχόλια για τους διορισμούς δικαστών μέχρι αυτοί να ανακοινωθούν επισήμως.

Σε μέιλ με ημερομηνία 23 Ιουνίου η Καθλίν Μάρσαλ, ανώτερη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, έγραψε απευθυνόμενη στην ομάδα του Μπεσίρ ότι ο Μέρεντιθ θα προταθεί για τη θέση του ομοσπονδιακού δικαστή «αύριο».

Την επομένη, στις 24 Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση του 1973 που αναγνώρισε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στις ΗΠΑ να κάνουν άμβλωση.

Σε άλλο μέιλ με ημερομηνία 29 Ιουνίου, που εστάλη λίγες ώρες προτού η Courier- Journal αναφερθεί για πρώτη φορά στο θέμα, η Μάρσαλ ξεκαθάριζε ότι οι πληροφορίες που είχε μοιραστεί με το γραφείο του Μπεσίρ είναι «απόρρητες», ενώ πρόσθετε ότι δεν είχε ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση.