Πιέσεις, εκφοβισμούς και απειλές εκ μέρους του πρώην Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, κατήγγειλαν αξιωματούχοι στη διάρκεια της κατάθεσής τους ενώπιον της επιτροπής έρευνας της Βουλής των Αντιπροσώπων για την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών στην Αριζόνα αναφέρθηκε χθες Τρίτη, στις μεθόδους που χρησιμοποίησε ο Τραμπ και ο δικηγόροι του προκειμένου να τον πείσουν να αλλάξει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 σε αυτή την πολιτεία, στην οποία κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος δικαιολόγησε το αίτημά του εξηγώντας ότι ήταν πεπεισμένος ότι του «έκλεψαν» τις εκλογές, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του περί νοθείας, για τους οποίους όμως δεν έδωσε ποτέ αποδείξεις και οι οποίοι έχουν απορριφθεί από δικαστήρια.

Οι ισχυρισμοί του Τραμπ για τη νίκη του στην Αριζόνα ήταν «ψευδείς» διαβεβαίωσε ο Ράστι Μπόουερς, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της πολιτείας ενώπιον της επιτροπής που ερευνά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο.

Ο Μπόουερς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε «ψευδείς» και τους ισχυρισμούς του Ρούντι Τζουλιάνι, του δικηγόρου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες και χιλιάδες νεκροί ψήφισαν» τον Μπάιντεν.

Ο Μπόουερ τόνισε ότι «ποτέ» δεν είδε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς αυτούς.

Αφού αρνήθηκε να συγκαλέσει το τοπικό κοινοβούλιο για να ακυρώσει την ψηφοφορία και να αντικαταστήσει τους εκλέκτορες έλαβε «περισσότερα από 20.000 μέιλ και δεκάδες χιλιάδες τηλεφωνήματα και μηνύματα». Επίσης, διαδηλωτές, συχνά απειλητικοί, συγκεντρώνονταν μπροστά από το σπίτι του για να τον εξυβρίσουν, επεσήμανε ο ίδιος καταθέτοντας στην επιτροπή με δάκρυα στα μάτια.

«Πίστευα απλώς ότι ήταν μια τραγική παρωδία» σχολίασε ο Μπόουερς ο οποίος ψήφισε τον Τραμπ το 2016 και τον υποστήριζε στις εκλογές του 2020.

Τραμπ: «Χρειάζομαι απλώς να βρω 11.780 ψήφους, βοήθησε με»

Από την πλευρά του ο Μπραντ Ράφενσπέργκερ, υπουργός Εσωτερικών της Τζόρτζια, δήλωσε στην επιτροπή έρευνας ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Τραμπ στη διάρκεια του οποίου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ του ζήτησε «να βρει» σχεδόν 12.000 ψήφους υπέρ του, αρκετές ώστε να νικήσει τον Μπάιντεν στην πολιτεία αυτή του νότου που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

«Χρειάζομαι απλώς να βρω 11.780 ψήφους. Χρειάζομαι 11.000 ψήφους, βοήθησέ με», είπε ο πρώην πρόεδρος στον υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια.

Και σε αυτή την περίπτωση ο Τραμπ έκανε λόγο για νοθεία. Στο ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσιάστηκε στην επιτροπή έρευνας ακούγεται να λέει στον Ράφενσπέργκερ: «Πιστεύω ότι θα βρεις ότι σκίζουν ψηφοδέλτια, διότι θέλουν να τα ξεφορτωθούν», ενώ πρόσθεσε: «Τα ψηφοδέλτια είναι αλλοιωμένα».

Ο Ράφενσπέργκερ δεν υπέκυψε στις πιέσεις. «Αυτό που γνώριζα είναι ότι δεν υπήρχαν ψηφοδέλτια για να βρούμε. Δεν σκίζονταν ψηφοδέλτια».

Εκτός από τον Ράφενσπέργκερ στόχος απειλών έγινε και η Σέι Μος, ένα μέλος της εκλογικής επιτροπής της Ατλάντα η οποία συμμετείχε στην καταμέτρηση των ψήφων μαζί με τη μητέρα της.

Ο Τραμπ τις κατηγόρησε ότι είναι «επαγγελματίες αναρχικοί».

«Μου άλλαξε τη ζωή» σχολίασε η Μος χθες καταθέτοντας την επιτροπή έρευνας, εξηγώντας ότι έλαβε ρατσιστικά μηνύματα και απειλές για τη ζωή της.