Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό του διάγγελμα άρχισε με την ανάμνηση της έναρξης του EURO του 2012 που συνδιοργάνωσε η Ουκρανία με την Πολωνία. Το ποδόσφαιρο απασχόλησε αρκετά τον Ουκρανό ηγέτη που μίλησε επίσης για τις εξελίξεις στον πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά και τις διπλωματικές κινήσεις της χώρας του.

«Πριν από δέκα χρόνια άρχισε το EURO 2012, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που έφερε κοντά τους Ουκρανούς, τους Ουκρανούς με τους Πολωνούς και τους Ουκρανούς με την πλειονότητα των Ευρωπαίων. Η τελετή έναρξης έγινε στη Βαρσοβία, ενώ ο τελικός έγινε στο Κίεβο (σ.σ. η Ισπανία νίκησε την Ιταλία 4-1). Τα ματς έγιναν σε διάφορες πόλεις στις δύο χώρες και μεταξύ αυτών ήταν και το Ντονέτσκ, η “Ντονμπάς Αρίνα”. Έχουν περάσει μόλις δέκα χρόνια από τότε και μοιάζει να ζούμε σ’ έναν άλλο κόσμο», είπε ο Ζελένσκι και συνέχισε με μια είδηση που τον εξόργισε:

«Μόλις σήμερα (σ.σ. χθες) οι εισβολείς ανακοίνωσαν την απολύτως τρελή είδηση πως σκοπεύουν να καλέσουν ποδοσφαιρικούς συλλόγους από όλες τις κατεχόμενες περιοχές και να διοργανώσουν ένα “ψευδό-πρωτάθλημα”. Με ομάδες από το Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Χερσώνα, τη Μελιτόπολη, την Κριμαία ακόμη και από περιοχές της Γεωργίας. Οι εισβολείς κοροϊδεύουν τον κόσμο, ο οποίος τα θυμάται όλα πολύ καλά».

Συνέχισε λέγοντας: «Δέκα χρόνια πριν το Ντονέτσκ ήταν μια δυνατή, περήφανη, ανεπτυγμένη πόλη. Έπειτα ήρθε η Ρωσία. Τώρα, είναι μια πόλη – φάντασμα, που έχει χάσει τους περισσότερους κατοίκους της, χιλιάδες ζωές και κάθε μέλλον. Μονάχα με την επιστροφή της Ουκρανίας στην πόλη – η οποία θα συμβεί – θα επανέλθει η κανονική ζωή εκεί. Ειρηνική κι ανοιχτή προς όλο τον κόσμο. Φυσικά, θα γίνουν και νέα ποδοσφαιρικά παιχνίδια με ομάδες παγκόσμιας κλάσης στη “Ντονμπάς Αρίνα”».

«Η πιο δύσκολη μάχη»

Έπειτα μίλησε για τις διπλωματικές ενέργειες και τί περιμένει να αποφέρουν στο άμεσο μέλλον τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά για την Ουκρανία και ακολούθως αναφέρθηκε στο ότι η μάχη στο Σεβεροντονέτσκ είναι «πιθανώς η πιο δύσκολη αυτού του πολέμου».

«Το Σεβεροντονέτσκ παραμένει το επίκεντρο των μαχών στο Ντονμπάς. Υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας και προκαλούμε σημαντικές απώλειες στον εχθρό. Η μάχη του Σεβεροντονέτσκ, είναι πιθανώς η πιο δύσκολη μάχη σ’ αυτόν τον πόλεμο καθώς καθορίζεται η μοίρα του Ντονμπάς εκεί», τόνισε ο Ζελένσκι και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μια άγρια μάχη, πολύ δύσκολη. Ευχαριστώ όλους εκείνους υπερασπίζονται την Ουκρανία».

Exactly 10 years ago, this day marked the start of EURO 2012. The opening ceremony was in Warsaw, the final ceremony was…

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, June 8, 2022