Η δίκη του Τζόνι Ντεπ και της Άμπερ Χερντ έφτασε στο τέλος της, με το δικαστήριο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ να δικαιώνει τον πρωταγωνιστή των «Πειρατών της Καραϊβικής» στην μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που είχε υποβάλει εναντίον της πρώην συζύγου του, όταν εκείνη έγραψε στην Washington Post άρθρο που ισχυρίζονταν ότι ήταν επιζήσασα οικογενειακής βίας.

Στις συνολικά έξι εβδομάδες που διήρκησε η δικαστική διαμάχη του πρώην λαμπερού ζευγαριού του Χόλιγουντ μάθαμε υπερβολικά πράγματα για την προσωπική τους ζωή, με ορισμένα να μην ήταν αναγκαία, όμως μετά την επίσημη ετυμηγορία απαντήθηκαν τρία καίρια ερωτήματα, που προέκυψαν κατά την διάρκεια της δίκης.

Το bbc.com συγκέντρωσε τις τρεις απαντήσεις που προέκυψαν μετά την ετυμηγορία των επτά ενόρκων και έχουν στόχο να φωτίσουν την υπόθεση που απασχόλησε έντονα, το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τι πρέπει να πληρώσουν Ντεπ και Χερντ

Η απόφαση μπορεί να βγήκε υπέρ του ηθοποιού, αλλά τόσο αυτός, όσο και η πρώην σύζυγος του θα πρέπει να βάλουν το χέρι στη τσέπη και να πληρώσουν ο ένας τον άλλον, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, τα πολιτικά δικαστήρια -όπως αυτό της Βιρτζίνια που έγινε η δίκη- επιδικάζουν αποζημίωση στους ενάγοντες για να αποζημιώσουν τον πόνο τους ή να τους βοηθήσουν να ανακτήσουν τις απώλειες τους. Δεν έχει όμως ως στόχο την τιμωρία ή παραδειγματισμό του ατόμου που καταδικάζεται.

Παράλληλα, τα πολιτικά δικαστήρια μπορούν να επιδικάσουν τιμωρητική αποζημίωση, η οποία έχει σκοπό να αποζημιώσει τον ενάγοντα που έχει υποστεί απώλειες που μπορούν να προσδιοριστούν και οφείλονται σε ένα συγκεκριμένο γεγονός. Ταυτόχρονα, αυτό το είδος, έχει ως στόχο να τιμωρήσει το άτομο που καταδικάστηκε και να το αποτρέψει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

Δικαστήριο Τζόνι Ντεπ και Άμπερ Χερντ

Έτσι, ο Τζόνι Ντεπ κέρδισε αποζημίωση 10 εκατομμύρια δολάρια και τιμωρητική αποζημίωση 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρόλα αυτά, η δικαστής Penney Azcarate μείωσε την τιμωρητική αποζημίωση σε 350.000 δολάρια, ώστε να καλύψει το νόμιμο όριο της Βιρτζίνια για αυτού του είδους τις ποινές.

Αντιθέτως, η Άμπερ Χερντ έλαβε μόνο αποζημίωση ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων και όχι 100 εκατ., όπως διεκδικούσε, μέσω των δικηγόρων της.

Ποιος βγαίνει κερδισμένος

Οι επιπτώσεις της δίκης είναι δύσκολο να εκτιμηθούν ακόμη, καθώς μπορεί μεν να κέρδισε ο Τζόνι Ντεπ, όμως είναι αβέβαιο αν θα ανακτήσει το προηγούμενο status στη κινηματογραφική βιομηχανία, που διατηρούσε πριν την διαμάχη με την Άμπερ Χερντ. Παράλληλα, η Χερντ μπορεί να έχασε όμως κανείς δεν ξέρει εάν πράγματι θα απορριφθεί από την βιομηχανία του Χόλυγουντ, όπως υποστηρίζουν οι φανς του πρωταγωνιστή των «Πειρατών της Καραϊβικής» στα social media.

Έτσι, μέχρι στιγμής οι πρώτες επιπτώσεις μπορούν να εκτιμηθούν με βάση την τωρινή οικονομική δυνατότητα των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το BBC, ο Τζόνι Ντεπ υπολογίζεται ότι έχει κερδίσει 300.000.000 εκατομμύρια δολάρια μόνο από το franchise των «Πειρατών της Καραϊβικής», ενώ η καθαρή του περιουσία εκτιμάται επί του παρόντος σε περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια.

Τζόνι Ντεπ σε δικαστήριο με Άμπερ Χερντ

Αντιθέτως, η Άμπερ Χερντ μπορεί να είδε την καριέρα της να απογειώνεται τα τελευταία χρόνια με ταινίες όπως το «The Danish Girl» και «Aquaman», όμως δεν έχει οικονομική δυνατότητα αντίστοιχη του πρώην συζύγου της.

Συγκεκριμένα, η περιουσία της δεν έχει προσδιοριστεί και εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να είναι κοντά στα 8 εκατομμύρια δολάρια. Όμως πληροφορίες και φήμες αναφέρουν ότι μπορεί να έχει μειωθεί αισθητά και μάλιστα να βρίσκεται σε αρνητικά νούμερα, για δύο λόγους.

Δικαστήριο Τζόνι Ντεπ και Άμπερ Χερντ

Πρώτον, χρειάστηκε να δώσει ένα μεγάλο ποσό στους δικηγόρους της και είναι κάτι που έχει παραδεχτεί και η ίδια στην κατάθεση της, ενώ ακυρώθηκαν επαγγελματικές συνεργασίες κατά την διάρκεια της δίκης, όταν έγινε αρνητικό το κλίμα για εκείνη.

Μπορεί η Χερντ να κάνει έφεση;

Η Άμπερ Χερντ λίγο μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου έκανε ανάρτηση στο Instagram που ανέφερε πως «έχασα το δικαίωμα να μιλάω ελεύθερα» και μεταξύ άλλων ενημέρωσε ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

Τζόνι Ντεπ σε δικαστήριο με Άμπερ Χερντ

Με βάση το βρετανικό δημοσίευμα, ο αμερικανικός νόμος δίνει το δικαίωμα στην ηθοποιό να κάνει έφεση, παρά την απόφαση των ενόρκων, που έκριναν ως «ψευδείς» τους ισχυρισμούς της και ότι έγιναν με «πραγματική κακία».

Παρόλα αυτά, θεωρείται δύσκολο να κερδίσει την έφεση, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν. Έτσι, θα χρειαστεί να προσκομίσει στις αρχές νέες αποδείξεις για να έχει πιθανότητες να κερδίσει, πέρα από το να ζητήσει επαναξιολόγηση των στοιχείων που υπάρχουν ήδη.